Instituut voor Neuropathische Pijn

Home > Algemeen > Neuropathie > Op watten lopen na chemokuur: wat doen?

Op watten lopen na chemokuur: wat doen?

Op watten lopen en dove voeten zijn bijwerkingen van chemotherapie. Lees hier meer.

Op watten lopen na chemotherapie komt veel voor

Op watten lopen na de chemokuur. Kanker weg maar dat bizarre gevoel blijft. Samen met dode vingertopjes. Is daar wat aan te doen. Die vraag krijgen wij vaak. Dove voeten, brandende pijn en op watten lopen zijn allen symptomen van een aandoening van de zenuw.

Er zijn 3 soorten zenuwen naar de voeten, bewegingszenuwen, waardoor de spieren werken. Gevoelszenuwen, zodat je de schoen die je aanhebt voelt (knellen), en pijnzenuwen.

Een chemokuur tast vaak de gevoelszenuwen aan en de pijnzenuwen. Branderige pijn komt door een overstimulatie van de pijnzenuwen. Dove voeten en op watten lopen komt doordat de gevoelszenuwen aangedaan zijn.

Overstimulatie kunnen we makkelijk behandelen met zenuw tot rust brengende creme’s, zoals onze fenytoine creme bijvoorbeeld. Ook het supplement palmitoylethanolamide (PEA) kan daarbij helpen.

Het aangedaan zijn van de gevoelszenuwen, leidend tot watten gevoelens, is een teken van degeneratie. Dat kan alleen, als je geluk hebt, verdwijnen doordat de zenuwen regenereren. Daarvoor zetten we dan ook PEA in, omdat PEA de zenuwen beschermt en aanzet tot regeneratie. Je moet de PEA dan wel gedurende vele maanden gebruiken, daar de zenuwregeneratie naar de voeten heel langzaam gaat, maximaal 1 mm per dag, dus reken maar uit.

We adviseren om ten minste 6 maanden een PEA preparaat te gebruiken, dat ook laag gedoseerde vitamines B bevat, want die combinatie is gebleken de beste te zijn.

Het kan ook zijn dat er zowel pijn is, als doofheid, een bijzondere combinatie die artsen anesthesia dolorosa noemen. Ook dan is de combinatie van een pijnstillende creme en PEA een goede, bijwerkingsloze wijze om de zenuwen te behandelen.