Home > Patienten vertellen: > neuropathie: diverse oorzaken > Vaginale pijn behandelen met natuurlijk middel PEA, vaginale brand en over vagina hygiene

Vaginale pijn behandelen met natuurlijk middel PEA, vaginale brand en over vagina hygiene

Er is nu een natuurlijk preparaat met minimaal tot geen bijwerkingen  die bij vaginale pijnen en vaginale branderigheid en pijn bij plassen ingezet kunnen worden. En ook zonder negatieve effecten op andere medicijnen. Vandaar wat meer aandacht voor dit onderwerp. Vooral omdat veel vrouwen jaren lang pijn kunnen hebben in de vagina, bij plassen, branderigheid en ellende in dat intieme gebied. Er wordt dan vaak niets gevonden kan worden om die ellende duidelijk te verklaren! Vaginale pijnen en brand komen veel voor. Veel meer dan we denken. Het middel dat bij deze pijnen ingezet kan worden heet palmitoylethanolamide. Onder deze link alle info over deze stof, speciaal voor artsen. 

Vaginale klachten veel meer voorkomend dan iedereen denkt!

Vaginale brand en brandende vagina komen veel voor, en veel meer dan we denken. En niet alleen bij vrouwen ouder dan circa 45 jaar. Velen spreken er niet over. Maar zitten er wel mee. Of beter gezegd, hebben er enorme last van, en zitten maakt het soms zelfs erger. Kortgeleden bleek zelfs dat bij vrouwen ouder dan 18 er in een op de zes vaginale pijnen bestaan!

Als er sprake is van vaginale pijnen, pijnen bij geslachtsgemeenschap, branden van de vagina is het natuurlijk duidelijk dat eerst de huisarts en de gynaecoloog moeten kijken of er geen sprake is van een vervelende infectie. Maar er blijven veel vrouwen over, die pijn en branden voelen zonder dat enige oorzaak te vinden is. Dat heet dan vulvodynia.

Vaginale pijn, vaginale brand en knijpend gevoel

Omdat het interviewen van vrouwen met deze klachten wat moeilijk is, stellen we hier een patiente voor. Ze heeft al jaren ernstige branden en pijnen rond de vulva en dieper in de vagina, en het voelt alsof ze in brand staat.[1] Dokters noemen het vulvodynie of vulvodynia.[2] Ze is 47 jaar en de klachten bestaan al 3 jaar. De kwaliteit van leven is ernstig verminderd daardoor.

Vaginale pijnen behandelen met Palmitoylethanolamide (Pea)

Palmitoylethanolamide bei Lyme-Borelliose

Palmitoylethanolamide bij vaginale pijn, als supplement en als creme

We behandelden met de lichaamseigen pijnstillende en ontstekingsremmende stof palmitoylethanolamide, beschikbaar als supplement. Deze middelen werken via een bijzonder mechanisme dat berust op de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van een heel bijzondere receptor die in elke celkern aanwezig is.

Palmitoylethanolamide is veilig in het gebruik, het lichaam kent deze stof en kan de stof heel makkelijk inzetten en afbreken. Er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen en ook bejaarden die andere medicamenten tot zich nemen kunnen het erbij gebruiken zonder angst voor negatieve effecten behoeven te hebben. In onze kliniek hebben we al meer dan 100 patienten met deze stof behandeld, en het merendeel van de patienten is erg tevreden. Wereldwijd zijn er meer dan 800.000 patienten mee geholpen!

Deze stof palmitoylethanolamide is inmiddels in een groot aantal klinische studies bekeken, en blijkt steeds weer een positief effect te hebben, zonder noemenswaardige bijwerkingen.   [3] [4] [5] [6][7][8][9] [10][11][12][13][14][15]

Elders op deze website meer informatie over deze veelbelovende stof.

Voorbeeld: pijn bij vrijen, brand in vagina en niets gevonden..

Nu een voorbeeld, direct uit de praktijk van het internet. In de diverse blogs en fora kunnen we namelijk duidelijk zien dat vaginale brand een veelvoorkomend en lastig probleem is. Branden, jeuk en pijn kunnen allen voorkomen. [16]

We geven nog een voorbeeld uit het net:

Ik ben 21 jaar en heb een groot probleem. De afgelopen 3 jaar heb ik ontzettend veel pijn in mijn vagina, vooral tijdens en na het plassen heb ik een erg branderig gevoel wat maar niet weg wil gaan. Het lijkt of ik elke dag een blaasontsteking heb maar dit is het niet. Na vele onderzoeken van verschillende artsen ben ik uiteindelijk ten einde raad. Het begon allemaal met een serie blaasontstekingen 3 jaar geleden.

Ik kreeg steeds antibiotica voorgeschreven en daarmee was de blaasontsteking dan voor een korte tijd opgelost. Maar echt weg is de pijn nooit geweest. Het gevoel van blaasontsteking bleef maar uit onderzoek kwam steeds dat de urine schoon was. De gynaecoloog heeft verschillende keren een uitstrijkje gemaakt om te kijken wat er aan de hand kon zijn, maar behalve een schimmelinfectie en de gardnerella-bacterie kwam er steeds niks uit. Ook ben ik naar verschillende alternatieve therapeuten geweest (homeopaat, kinesiologie, accupunctuur, magnetiseur, ortho-moleculaire therapeut) maar ook hier werd er geen oplossing gevonden voor mijn probleem.

Ik heb een test laten doen voor Candida en daar kwam uit dat ik Candida in mijn maag-darmkanaal had zitten dus heb ik een half jaar een candida dieet gevolgd. (geen suiker en gist) Laatst ben ik naar de uroloog geweest en daar is eerst een katheter ingebracht in mijn plasbuis en dat deed ontzettend veel pijn. De pijn was zo hevig dat het onderzoek niet goed uitgevoerd kon worden. Vervolgens is er onder verdoving een cystoscopie gedaan, in de blaas werden geen afwijkingen gevonden (de arts heeft I.C uitgesloten).

Voor mijn gevoel is er iets mis met mijn plasbuis en ook het weefsel in de vagina is zeer pijnlijk (een tampon inbrengen lukt wel, maar deze gaat branden), maar geen een arts wil echt naar mij luisteren. Ik ben nu al 3 jaar bezig met hetzelfde probleem en het voelt steeds als een blaasontsteking.

Ik heb elke dag pijn en vrijen met m’n vriend lukt nu ook al een aantal maanden niet meer. De pijn beheerst mijn leven voor een heel groot deel. Ook mijn humeur lijdt eronder en ik heb vaak het idee dat niemand mij echt begrijpt. Niemand die ik ken heeft hetzelfde probleem en het is ook moeilijk om er met iemand over te praten.

De artsen denken nu al heel snel dat het tussen mijn oren zit, maar ik ben ervan overtuigd dat dit niet zo is.

Ik zou heel graag in contact komen met mensen die hier meer over weten en die mij verder kunnen helpen, want ik ben echt ten einde raad. 

Ook dit is een typisch voorbeeld van een pijnlijk brandende vagina waarbij wij palmitoylethanolamide zouden voorschrijven.

Hoe de vagina het best te helpen?

Naast palmitoylethanolamide is het erg belangrijk de vagina goed te begrijpen, zodat je zinvol kan handelen en jezelf niet van de wal in de sloot helpt.

Eerst daartoe iets over de Vaginale flora.

De normale vaginale flora bestaat uit 108 micro-organismen per ml. De samenstelling daarvan kan wisselen maar bestaat voornamelijk uit hele kleine wezentjes die we de aanduiden als lactobacillen, streptokokken, anaeroben (onder meer Bacteroides fragilis), difteroïde staven en soms tijdelijk coliforme Gramnegatieve staven en gisten. Dat alles valt onder de flora van de vagina, de bloemenschat van de vagina.

De samenstelling van deze flora kan wisselen onder invloed van bv hormonen (cyclus, anticonceptie, antikankerbehandeling), seksuele activiteit en geneesmiddelen (bv antibiotica).Gedurende de reproductieve fase bevat het vaginale epitheel glycogeen door circulerende hormonen (oestrogenen).

De koloniserende lactobacillen die in de vagina voorkomen zetten de stof glycogeen om in melkzuur waardoor het lekker zuur (pH ongeveer 4.5) in de vagina is. Dit zorgt ervoor dat potentieel ziekmakende bacteriën minder makkelijk kunnen binnendringen.

Vaginale afscheiding, de fluor vaginalis.

Een zekere hoeveelheid afscheiding uit de vagina is normaal. Maar zodra de vaginale afscheiding volgens de vrouw afwijkt van wat voor haar gebruikelijk is wat betreft hoeveelheid, kleur en/of geur, al dan niet gepaard gaande met jeuk of irritatie in of rond de vagina spreken we van fluor vaginalis (witte vloed).

Fluor vaginalis is de meest voorkomende gynaecologische klacht in de huisartsenpraktijk. Bij tweederde van de vrouwen met abnormale afscheiding uit de vagina kan een oorzaak worden gevonden.

Het droger worden (atrofie) van de vaginawand in de menopauze kan aanleiding geven tot een ontsteking (vaginitis).Door allerlei oorzaken kunnen andere micro-organismen dan die behorende tot de normale flora binnendringen.

Deze moeten dan ofwel specifieke eigenschappen bezitten om zich te hechten aan de slijmvliezen of gebruik maken van miniscule lokale wondjes tijdens de coïtus of verminderde afweer (tampons, hormonale disbalans).Vaginale dysbacteriose en fluor vaginalis (Engels: vaginal discharge) komen zeer veel voor en kunnen aanleiding geven tot veel ongemak en schaamtegevoelens.

Als de fluor het gevolg is van een sexueel overdraagbare aandoening, een SOA, kan het leiden tot onvruchtbaarheid. Door bepaalde testen kan de (huis)arts bepalen wat de oorzaak van de fluor is. Soms volgt dan een behandeling met een antibioticum. Soms moet de partner ook meebehandeld worden.

De vrouw zelf kan bij beginnende klachten ook zelf de zuurgraag (pH) eenvoudig meten met behulp van een pH stripje. Zoals al vermeld wordt echter in eenderde van de gevallen geen oorzaak gevonden. Dan kun je adviezen en voorlichting geven over het natuurlijke beloop, en de vaginale hygiëne.

Dat laatste is erg belangrijk en hier zijn een aantal toptips:

 1. niet wassen met gewone zeep, je spoelt je mond toch ook niet met zeep?,
 2. alleen wassen met water dus,
 3. eventueel gebruik maken van een zure zeep (bv Sebamed® of Lactacyd®),
 4. af en toe aanzuren vagina en/of penis met zure gel (verschillende merken in de handel (Bioclin®, Clearblue®, Replens®),
 5. geen vaginale deodorantspray gebruiken,
 6. geen vaginale douche,
 7. goede afveegroutine na toiletgebruik, van de vagina richting anus en NIET andersom!,
 8. sloim tampongebruik, dus niet te lang laten zitten,
 9. hygiëne van de partner: eikel wassen! maar dus ook niet met zeep svp,
 10. gebruik maken van katoenen ondergoed,
 11. niet te vaak inlegkruisjes gebruiken (broeien).

Verdere tips over behandeling van vaginale pijnen en pij bij plassen met PEA

In Italie wordt Palmitoylethanolamide aangewend bij Interstitiele Cystitis pijn, en alle onverklaarbare brandende pijnen in het vulva en vagina gebied, inclusief voor de superlastige endometriose pijn.Hoe kan je nu het beste jezelf behandelen, als de gynaecoloog en of de uroloog steeds niets vinden, geen duidelijke infecties, en als er uiteindelijk ook aanwijzingen voor IC zijn. Dat hoeft dus niet gezien te worden bij een scopie, zoals de brievenschrijfster hierboven zelf aangeeft. Wat dan?

Dan kan je met de natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer die in PEA zit goed uit de voeten. Het meest optimale is om een pijnstillende creme erbij in de vagina te smeren, zie www.stopdepijn.com. Vanf 2014 is er een PEA creme ook beschikbaar. En qua PEA capsules, let op dat je de beste neemt! Sinds 2015 is er ook een goed PEA product waar lage fysiologsiche doseringen van bepaalde vitamines B in zitten, dat is een uitstekende keuze.

In onze ervaring hebben we bijvoorbeeld een patiente met een bijzonder ernstige ontsteking met brand en pijn binnen een week weer een stuk beter gekregen, en binnen drie weken was de pijn vrijwel weg. Aanvankelijk wilde deze (80 jarige) patiente het leven beeindigen zo ernstig was de pijn. Nu wil ze weer fietsen!

Thecla Hekker, arts-microbiologe en prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink, arts, Januari 2011
Herzien juni 2011, JMKH, revisie oktober 2013, JMKH; revisie oktober 2015.

Meer over PEA

Referentie

[1] Robb-Nicholson C. | By the way, doctor. I've had a burning sensation near the entrance to my vagina for about three years. After several tests, my doctor said I probably have vulvodynia. Can you tell me what causes it? Is there a cure? | Harv Womens Health Watch. | 2003 Dec;11(4):8.

[2] Robb-Nicholson C. | By the way, doctor. I've had pain and burning near the entrance to my vagina for a long time. My doctor says it's probably vulvodynia. What can you tell me about this condition? How is it treated? | Harv Womens Health Watch. | 2010 Feb;17(6):8.

[3] G. Guida, A. de Fabiani, F. Lanaia, A. Alexandre, G.M. Vassallo, L. Cantieri, M. de Martino, M. Rogai, S. Petrosino | La palmitoiletanolamida en el dolor neuropatico cronico por lumbociatalgia de tipo compresivo: estudio clinico multicentrico. | Dolor | 2010, 25:35-42

[4] Biasiotta A, La Cesa S, Leone C, Di Stefano G, Truini A, Cruccu G. | Efficacy of palmitoylethanolamide in patients with painful neuropathy. A clincial and neurophysiological open study. Preliminary results. | , Volume 4, Issue 1, May 2010, Page 77.

[5] Assini A, Laricchia D, Pizzo R, Pandolfini L, Belletti M, Colucci M, Ratto S. | P1577: The carpal tunnel syndrome in diabetes: clinical and electrophysiological improvement after treatment with palmitoylethanolamide | Eur J Neurol | 2010: 17(S3):295.

[6] Bortolotti F,Russo M, Bartolucci ML, Alessandri Bonetti G, Gatto MR, Marini I. | Palmitoylethanolamide vs NSAID in the treatment of TMJD Pain | Journal of Dental Research | 2010: 89(Special Issue B)

[7] Phan NQ, Siepmann D, Gralow I, Ständer S. | Adjuvant topical therapy with a cannabinoid receptor agonist in facial postherpetic neuralgia. | J Dtsch Dermatol Ges. | 2010 Feb;8(2):88-91. Epub 2009 Sep 10.

[8] Indraccolo U, Barbieri F. | Effect of palmitoylethanolamide-polydatin combination on chronic pelvic pain associated with endometriosis: preliminary observations. | Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. | 2010 May;150(1):76-9. Epub 2010 Feb 21.

[9] Calabrò RS, Gervasi G, Marino S, Mondo PN, Bramanti P. | Misdiagnosed chronic pelvic pain: pudendal neuralgia responding to a novel use of palmitoylethanolamide. | Pain Med. | 2010 May;11(5):781-4. Epub 2010 Mar 22.

[10]

[11] Masek K, Perlík F, Klíma J, Kahlich R. | Prophylactic efficacy of N-2-hydroxyethyl palmitamide (impulsin) in acute respiratory tract infections. | Eur J Clin Pharmacol. | 1974 Oct 4;7(6):415-9.

[12] Kahlich R, Klíma J, Cihla F, Franková V, Masek K, Rosický M, Matousek F, Bruthans J. | Studies on prophylactic efficacy of N-2-hydroxyethyl palmitamide (Impulsin) in acute respiratory infections. Serologically controlled field trials. | J Hyg Epidemiol Microbiol Immunol. | 1979;23(1):11-24.

[13] Wiedermannová D, Wiedermann D, Lokaj J. | [Prophylactic administration of impulsin to clinically healthy children.--effect on the serum proteins and metabolic activity of granulocytes (author's transl)]. | Cas Lek Cesk. | 1978 Aug 18;117(33):1030-4.

[14] Eberlein B, Eicke C, Reinhardt HW, Ring J. | Adjuvant treatment of atopic eczema: assessment of an emollient containing N-palmitoylethanolamine (ATOPA study). | J Eur Acad Dermatol Venereol. | 2008 Jan;22(1):73-82.

[15] Pulvirenti N, Nasca MR, Micali G. | Topical adelmidrol 2% emulsion, a novel aliamide, in the treatment of mild atopic dermatitis in pediatric subjects: a pilot study. | Acta Dermatovenerol Croat. | 2007;15(2):80-3.

[16] Engman M, Wijma K, Wijma B. | Itch and burning pain in women with partial vaginismus with or without vulvar vestibulitis. | J Sex Marital Ther. | 2007 Mar-Apr;33(2):171-86.