Home > Neuropathie > Overige > Gluten neuropathie, of gluten postieve axonale polyneuropathie

Gluten neuropathie, of gluten postieve axonale polyneuropathie

Gluten neuropathie, ‘Neuropathy associated with gluten sensitivity’, de titel van een artikel uit 2006 waarin de onderzoeker M Hadjivassiliou de relatie onderzocht tussen gluten overgevoeligheid en perifere axonale neuropathie. [1] Na een onderzoek bij 215 patienten met zogenaamde axonale neuropathie kwam hij tot de conclusie dat:

Gluten sensitivity may be aetiologically linked to a substantial number of idiopathic axonal neuropathies.

en

We conclude that serological evidence of gluten sensitivity is commonly found in chronic idiopathic axonal neuropathies and may well be aetiologically linked. The effect of a gluten‐free diet on the neuropathy should confirm whether or not this is another manifestation of gluten sensitivity similar to gluten ataxia, dermatitis herpediformis and gluten‐sensitive enteropathy.

Eerder bleek ook cerebelaire ataxie en epilepsie soms gluten geïnduceerd te zijn.[2] [3]

Gluten veroorzaken immuunstoornissen, en vermoedelijk triggeren tarwebestanddelen, zoals gluten, auto-immuunprocessen, die kunnen leiden tot neurologische aandoeningen, zo ook restless legs [4], maar ook diabetes in de hand werken. William Davis schrijft daarover meeslepend in zijn boek: Broodbuik. Gluten neuropathie is een onbekend syndroom, en aangezien er veel CIAP patienten zijn, zou het voor een deel van hen zinvol zijn om een tarwe en gluten vrij dieet, zoals dat in het boek ‘de Broodbeuk’ beschreven staat, een paar maanden te volgen en dan te ervaren wat dat doet.

Referentie

[1] Hadjivassiliou M, Grünewald RA, Kandler RH, Chattopadhyay AK, Jarratt JA, Sanders DS, Sharrack B, Wharton SB, Davies-Jones GA. | Neuropathy associated with gluten sensitivity. | J Neurol Neurosurg Psychiatry. | 2006 Nov;77(11):1262-6. Epub 2006 Jul 11.

[2] Ihara M, Makino F, Sawada H, Mezaki T, Mizutani K, Nakase H, Matsui M, Tomimoto H, Shimohama S. | Gluten sensitivity in Japanese patients with adult-onset cerebellar ataxia. | Intern Med. | 2006;45(3):135-40. Epub 2006 Mar 1.

[3] Hernandez-Lahoz C, Mauri-Capdevila G, Vega-Villar J, Rodrigo L. | [Neurological disorders associated with gluten sensitivity]. | Rev Neurol. | 2011 Sep 1;53(5):287-300.

[4] Moccia M, Pellecchia MT, Erro R, Zingone F, Marelli S, Barone DG, Ciacci C, Strambi LF, Barone P. | Restless legs syndrome is a common feature of adult celiac disease. | Mov Disord. | 2010 May 15;25(7):877-81. doi: 10.1002/mds.22903.