Home > Patienten vertellen: > CIAP, chronische neuropathie > Spierkramp, pijnlijk en nachtelijk, natuurlijk behandelen

Spierkramp, pijnlijk en nachtelijk, natuurlijk behandelen

Spierkrampen zijn lastig te behandelen.  En kunnen veel ellende opleveren. Er zijn in wezen alleen wat oude gevaarlijke middelen die zouden kunnen werken, maar die worden niet meer voorschreven en afgeraden (bijvoorbeeld kinine-sulfaat)[1]. Ook bij heftige aandoeningen zoals CRPS (Sudeck) kunnen spierkrampen voorkomen.

Gelukkig hebben wij een goed werkend alternatief ontdekt. Bij toeval, omdat patienten met zenuwpijnen ook ineens de krampen kwijt raakten na een behandeling bij ons. We beginnen met een verhaal van een patient met ernstige spierkrampen die bijzonder goed reageerde op het lichaamseigen supplement palmitoylethanolamide (PEA capsules).

Onze ervaringen met PEA tegen spierkrampen zijn in 2016 gepubliceerd in een medisch vaktijdschrift, onder deze link.

Aanwijzing: Kies wel steeds voor PEA capsules met het PEA-opt keurmerk, die hebben een gegarandeerde zuiverheid van 100%, van andere PEA capsules is die zuiverheid niet na te trekken. En we hebben slechte ervaring met lage-kwaliteits-capsules op dit gebied.

Veel krampen, lastige spierkrampen en slaap problemen

Onze eerste patient had nachtelijke kramp in de spieren, waardoor ook de slaap heel erg gestoord was. De kramp werd in haar geval veroorzaakt door een polyneuropathie, de zogenaamde CIAP. Het natuurlijke supplement PEA hielp vrijwel meteen:

We hebben inmiddels vele patienten met kramp goed kunnen helpen met PEA, patienten die krampen hadden door diverse oorzaken, zoals diabetes, en andere zenuw- en spieraandoeningen maar ook zonder dat de oorzaak van de kramp duidelijk was. Ook erge krampen in de benen na een hernia operatie reageren over het algemeen goed op PEA.

Dosis aanbevelingen PEA bij spierkramp

Begin met 3 maal daags een PEA capsule (let dus op de aanwezigheid van het PEA-opt keurmerk), voor of na de maaltijd. Meestal nemen de krampen dan snel in kracht en aantal af. Bij onvoldoende effect, kan je de dosis zonder problemen voor enkele weken verdubbelen. Bij een stabiele situatie, als de krampen minder erg en minder frequent geworden zijn, weer terug naar 3 maal daags een capsule. Na enkele maanden proberen of 2 maal daags ook haalbaar is. Er treedt geen gewenning op aan PEA. Langdurig gebruik is geen probleem. Sinds 2016 is er ook een goed alternatief beschikbaar, waarbij de PEA gecombineerd is met vitamines uit de B reeks, ook dat combinatie preparaat draagt een PEA-opt keurmerk.

Spierkramp: een reactie van de spier op een storende prikkel

Spierkrampen kunnen veroorzaakt worden door afwijkingen van de zenuwcellen (bv bij MS).

Spierkramp kan veroorzaakt worden door afwijkingen van de zenuwcellen (bv bij MS).

Spierkramp is een reactie van spiercellen op een storende prikkel of een beschadiging. Die prikkel kan veroorzaakt worden in de spier of de zenuw die de spier tot beweging aanzet. Spierkrampen kunnen spontaan optreden en niet samenhangen met een onderliggende ziekte, en ook manifestaties zijn van ernstige ziektes, zoals de lever [2] of van spieren of zenuwstelsel, zoals multiple sclerose, neuropathie soorten [3] en ALS. [4] Voordat je tot de conclusie komt dat de spierkramp geen duidelijke oorzaak heeft, is een consult van de neuroloog zinvol. Die kijkt bijvoorbeeld of er in het bloed tekenen zijn van spierbeschadigingen. Zie bijvoorbeeld onder deze link: Spierkramp. Ook geneesmiddelen kunnen spierpijn en spierkrampen veroorzaken, zoals de statines.[5]

‘Gewone spierkramp en nachtelijke spierkramp

Spierkramp kan overdag voorkomen maar vooral s’nachts. Dan schrik je op met een enorm pijnlijke kuit, meestal slaat de spierkramp toe inde kuit. Nachtelijke en plotselinge heftige en pijnlijke spierkrampen zorgen bij veel mensen voor een onrustige nacht. Maar liefst 60 procent van de Nederlanders heeft er wel eens last van, vrouwen in het algemeen meer dan mannen. Spierkramp kan ook optreden na intensief sporten, bijvoorbeeld fietsen of hardlopen.

Nachtelijke spierkrampen zijn volgens de definitie plotseling optredende, pijnlijke, onwillekeurige, doorgaans in de kuitspier gelokaliseerde spiersamentrekkingen die ’s nachts optreden en de slaap verstoren. De krampen kunnen seconden tot zelfs minuten aanhouden en aanvalsgewijs optreden. Soms treden ze op in episodes van enkele dagen tot weken waarin ze zich herhalen. Dit beeld wordt in de praktijk nogal eens verward met andere aandoeningen, zoals met het restless legs-syndroom (RLS) en de periodic leg movement disorder (PLMD).

Maar wat is het nu precies? En is er iets aan te doen?

Nachtelijke spierkrampen: wat is de oorzaak?

We zien veel mensen met nachtelijke spierkrampen, meestal veroorzaakt door bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, ischias, neuropathie of na chemokuren. Maar omdat spierkrampen zo vaak optreden, ook als bijwerkingen van geneesmiddelen zoals plaspillen en statines, de oorzaak is soms dan ook moeilijk te achterhalen. De aanvallen van de kramp duren in het algemeen niet langer dan tien minuten, bij uitzondering kunnen ze meerdere uren aanhouden.

Over de oorzaak is veel gedacht, en er zijn een aantal veronderstellingen, niet meer dan dat. Bijvoorbeeld dat krampen de oorzaak zijn van abnormaal prikkelbare motorische zenuwuiteinden of van hyperactiviteit van de zogenaamde motorische neuronen, de bewegingszenuwen, met als gevolg snelle samentrekkingen van verschillende spiergroepen.

De werkelijke oorzaak van nachtelijke spierkramp blijft echter onbekend.

Behandeling van pijnlijke spierkrampen

Het middel bij uitstek, kinine, wordt niet meer gegeven, omdat er zeldzame dodelijke bijwerkingen van gemeld zijn. Verder zijn er geen duidelijke aanbevelingen welke middelen ingezet kunnen worden. Rekken van de kuitspier helpt soms goed, maar soms ook niet. [6]

Wij hebben goede resultaten met het inzetten van het natuurlijke antipijn middel palmitoylethanolamide. Check altijd de zuiverheid via een analyse rapport en neem liefst een preparaat met 100% pure PEA. Bij patienten met pijnlijke krampen, zoals bij diabetes voorkomen [7], of bij levercirrose, zien wij patienten vrijwel geheel vrij van die kramp worden. Het mooie daarbij is, dat PEA ook nog eens de zenuwcellen en de spiercellen beschermd tegen schade. Het is dus veel meer dan een natuurlijke pijnstiller alleen.

Begin de eerste maand met 1200 mg PEA capsules dag (3 capsules). Bij onvoldoende resultaat hoog de dosis op naar 3 maal 2 capsules per dag. Gebruik het middel dan nog een maand, als de pijn duidelijk minder wordt, verlaag de dosering dan na 2 maanden tot het niveau waarbij de krampverminderende werking nog goed bemerkbaar blijft. Sommige mensen kunnen goed uit de voeten met 2 maal 2 capsules per dag, anderen bijvoorbeeld met 2 of 3 maal 1 capsule per dag.

Als de kramp na 2-3 maanden nog niet gereageerd hebben, dan is het beter te stoppen met PEA, dan bent u een zogenaamde non-responder. Dat wil zeggen dat de kramp bij u bijzonder lastig te behandelen is.

Zie ook deze site over PEA

Prof. dr. Jan MK Hesselink, juni 2015; revisie februari 2016, JMKH

Referentie

[1] Allen RE, Kirby KA. | Nocturnal leg cramps. | Am Fam Physician. | 2012 Aug 15;86(4):350-5.

[2] Vidot H1, Carey S, Allman-Farinelli M, Shackel N. | Systematic review: the treatment of muscle cramps in patients with cirrhosis. | Aliment Pharmacol Ther. | 2014 Aug;40(3):221-32. doi: 10.1111/apt.12827. Epub 2014 Jun 18.

[3] Maxwell SK1, Kokokyi S2, Breiner A3, Ebadi H3, Bril V3, Katzberg HD4. | Characteristics of muscle cramps in patients with polyneuropathy. | Neuromuscul Disord. | 2014 Aug;24(8):671-6. doi: 10.1016/j.nmd.2014.04.008. Epub 2014 May 9.

[4] Johnson NE1, Sowden J, Dilek N, Eichinger K, Burns J, McDermott MP, Shy ME, Herrmann DN. | Prospective Study of Muscle Cramps in Charcot-Marie-Tooth Disease. | Muscle Nerve. | 2014 Jul 5. doi: 10.1002/mus.24333. [Epub ahead of print]

[5] Drobny M1, Pullmann R2, Odalos I2, Skerenova M2, Saniova B1. | Incidence of skeletal muscle disorders after statins' treatment: consequences in clinical and EMG picture. | Neuro Endocrinol Lett. | 2014;35(2):123-8.

[6] Hallegraeff JM1, de Greef MH, van der Schans CP. | An effective stretching regimen to prevent nocturnal leg cramps. | J Physiother. | 2013 Dec;59(4):279. doi: 10.1016/S1836-9553(13)70214-5.

[7] Katzberg H1, Kokokyi S, Halpern E, Lovblom E, Barnett C, Hume D, Bril V, Perkins B. | Prevalence of muscle cramps in patients with diabetes. | Diabetes Care. | 2014;37(1):e17-8. doi: 10.2337/dc13-1163.

Gerelateerde artikelen