Home > Algemeen > Wetenschap > Glaucoom: beschermen, repareren en normaliseren met palmitoylethanolamide

Glaucoom: beschermen, repareren en normaliseren met palmitoylethanolamide

Glaucoom is een nare aandoening van de oogbol. De druk van het oogvocht is te hoog, en daardoor krijgen de netvliescellen te weinig zuurstof en voeding en ontstaan soort chronische ontstekingen en oxidatie verschijnselen. [1] Netvliescellen zijn zenuwcellen. Dat soort cellen zijn zeer gevoelig voor beschadigingen. En als de cellen beschadigd worden, neemt de functie van het oog af, kan je minder goed zien. De oogarts zegt dan dat er delen van het gezichtsveld uitgevallen zijn.

Glaucoom: netvlies beschermen met palmitoylethanolamide

Glaucoom: netvlies beschermen met palmitoylethanolamide

Palmitoylethanolamide is een bijzonder lichaamseigen molecuul, dat geproduceerd wordt om schade aan cellen te voorkomen en dat bekend is als werkzaam middel tegen chronische pijnen en onstekingen. Palmitoylethanolamide heeft echter een groot potentiaal als natuurlijke behandeling voor uiteenlopende aandoeningen, en glaucoom is daar een van, zo is de laatste 10 jaar gebleken. We bespreken hier de problemen die bij glaucoom optreden en de herstellende rol die palmitoylethanolamide daarbij kan spelen.

Neuropathie bij glaucoom

Glaucoom leidt tot een pathologische stoornis van de zenuwcellen in en van het oog, de retina of netvliescellen en de zenuwcellen. Neuro staat voor zenuwcellen, en pathie voor ziekelijke stoornis. Deze aandoening van de zenuw wordt in het Engels genoemd: glaucomatous optic neuropathy. [2][3] De degeneratie van zenuwcellen die optreedt is een vorm van neurodegeneratie. [4] Uit veel experimenteel onderzoek is gebleken dat palmitoylethanolamide een anti-neurodegeneratieve werking heeft. Dat geldt zelfs in modellen voor de ziekte van Alzheimer en Parkinson. [5][6] Medicamenten die neurodegeneratie tegen gaan zijn er eigenlijk nog niet. Er is een voedingsmiddel op de markt die een licht positief effect heeft bij Alzheimer, maar dat is alles.
Daarnaast wordt de stof ook neuroprotectief genoemd, het beschermd namelijk de zenuwcellen tegen schade. Over dat onderwerp zijn er al ruim 20 studies verschenen. In veel studies en onderzoeken blijkt steeds weer dat palmitoylethanolamide een zenuwbeschermende, of neuroprotectieve werking heeft. [7]
Daarom is palmitoylethanolamide zo belangwekkend. Vooral omdat deze stof sinds 1957 al bekend is en in vele honderden studies steeds weer veilig en effectief is gebleken. Maar omdat het een supplement is, wordt er door de farmaceutische industrie geen aandacht aan gegeven, en daarmee is de stof bij vele artsen onbekend. Toch zijn er al een aantal oogartsen die met veel succes palmitoylethanolamide geven aan patienten met glaucoom.
Recent werd palmitoylethanolamide zelfs ‘disease modifying’ genoemd, een uitdrukking die alleen gebruikt wordt als de ziekte zelf ook behandeld wordt, en als er dus meer gedaan wordt dan alleen symptomen beschrijven. [8]

Verschillende soorten glaucoon

Er zijn verschillende soorten glaucoom. Er zijn soorten, waarbij de oogboldruk duidelijk en meetbaar te hoog is. Er is ook een glaucoom waarbij de oogboldruk normaal lijkt. Maar het resultaat is hetzelfde, de netvliescellen worden bedreigt door het glaucoom in hun functioneren en kunnen er de brui aan gaan geven. Sommige mensen merken dat veel te laat. Die kennen het verhaal van een vlokje in het oog, of een stofje, en denken dat het wel over gaat. Maar dat is dus niet zo, omdat het niet dat soort aandoening is. (die met een mooi woord ‘mouche volante’ heet, een vliegend vlokje). Mouches volantes zijn zwevende of drijvende sliertjes of stipjes die gezien worden tegen een lichte achtergrond. Dit zijn dus de dunne vezels in het glasvocht van het oog die op deze wijze zichtbaar worden. Soms gaan die gewoon weer weg. Bij glaucoom is er echter iets anders aan de hand.

Glaucoom is een chronische oogaandoening en bij meest voorkomende soort is de afvoer van het vocht in de oogbol gestoord. De verhoogde oogdruk die dan ontstaat, beschadigt zowel de netvliescellen als de oogzenuw. Dat zijn allemaal zenuwcellen. Bij te lang bestaande verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af waardoor delen van het gezichtsveld vallen dan dus uit. Omdat de zenuw en ce netvliescellen zo makkelijk beschadigbaar zijn, is een snelle opsporing van glaucoom belangrijk zodat tijdig behandeld kan worden. Hoe eerder, hoe meer beperking van de schade.Onbehandeld glaucoom kan tot blindheid leiden.

Glaucoom behandelen: palmitoylethanolamide verlaagt de oogboldruk en beschermt de netvliescellen

De oogarts behandeld glaucoom met oogboldruk verminderende druppels. Dat is dus een belangrijke behandeling, maar een behandeling die alleen de druk verlaagt, en geen behandeling die de netvlies- en zenuwcellen beschermd. Sinds enkele jaren is het bekend geworden dat de natuurlijke balansbrengende stof palmitoylethanolamide niet alleen ook de oogboldruk kan verlagen, maar palmitoylethanolamide beschermd ook de netvlies- en zenuwcellen tegen beschadigingen, en dat wordt een neuroprotectief effect genoemd. Verder zijn er zelfs aanwijzingen dat palmtoylethanolamide ook beschadigde cellen in hun functioneren kan herstellen. Heel belangrijk daarbij is, dat de stof al in ons lichaam zit, en dat behandeling ermee daarom niet tot bijwerkingen leidt.

Al in 2005 werd gevonden dat patienten met glaucoom te weinig van de beschermende en regenererende stof palmitoylethanolamide in de ogen voorkwam. [9] Dat was de aanleiding voor een aantal oogartsen om palmitoylethanolamide te gaan toedienen aan patienten met glaucoom. En niet alleen aan glaucoom patienten, maar ook aan patienten met andere oogproblemen. Omdat bekend was, dat palmitoylethanolamide de cellen in het oog kan beschermen. Oogartsen vonden dat de stof het zicht bij een ernstige oogbeschadiging door een bepaalde reactieve ontsteking geheel kon herstellen. [10] Toen werden ook verschillende studies opgezet naar de effecten van palmitoylethanoamide op de oogboldruk bij glaucoom patienten. Die studies lieten zien dat behandeling met palmitoylethanolamide de oogboldruk kon verlagen. [11] Ook langdurige behandeling met palmitoylethanolamide leidde tor verbeteringen, zonder dat daar bijwerkingen optraden. [12]

Een van de werkingen van palmitoylethanolamide bij glaucoom die leidt tot verbeterde oogboldruk is het feit dat de stof het voor het oog makkelijker maakt om de druk te regelen, doordat het vocht in de opgbol makkelijker kan afvloeien. [13] Naast de beschermende en herstellende eigenschappen van palmitoylethanolamide een duidelijke aanwijzing waarom de stof zo belangrijk kan zijn voor glaucoom patienten.

Ook bij de zogenaamde normotensieve glaucoom, waarbij de oogboldruk niet verhoogd is, kan palmitoylethanolamide een uitkomst zijn. Veel oogartsen wachten dan namelijk met behandelen, omdat de door hen ingezette middelen vaak tot bijwerkingen leiden. Dan is een middel als palmitoylethanolamide uitgelezen, omdat het vrijwel geen bijwerkingen kent.

Palmitoylethanolamide kan makkelijk en zonder problemen toegevoegd worden aan welk ander behandelschema dan ook. Het kan de werking van oogdruppels die de oogarts geeft versterken, en geeft op zichzelf ook nog eens bescherming van de netvliescellen tegen zuurstoftekorten en ontstekingsachtige beschadigingen. Dat soort beschadigingen vinden altijd plaats bij chronische aandoeningen van het oog. Er zijn dus een heel aantal redenen om in ieder geval als je glaucoom patient bent bij de behandeling van de oogarts altijd palmitoylethanolamide te nemen. Op basis van onze ervaring adviseren we om 2 maanden te beginnen met 3 maal daags een capsule PeaPure van 400 mg, en dan daarna gedurende lange tijd ten minste 2 capsules in te nemen.

 

Referentie

[1] Kandarakis SA1, Piperi C1, Topouzis F2, Papavassiliou AG3. | Emerging role of advanced glycation-end products (AGEs) in the pathobiology of eye diseases. | Prog Retin Eye Res. | 2014 Sep;42:85-102. doi: 10.1016/j.preteyeres.2014.05.002. Epub 2014 Jun 4.

[2] Munemasa Y1, Kitaoka Y2. | Autophagy in axonal degeneration in glaucomatous optic neuropathy. | Prog Retin Eye Res. | 2015 Mar 26. pii: S1350-9462(15)00017-8. doi: 10.1016/j.preteyeres.2015.03.002. [Epub ahead of print]

[3] Zhang Z1, Yu M, Wang F, Dai Y, Wu Z. | Choroidal Thickness and Open-Angle Glaucoma: A Meta-Analysis and Systematic Review. | J Glaucoma. | 2015 Apr 23. [Epub ahead of print]

[4] Schubert T1, Gleiser C, Heiduschka P, Franz C, Nagel-Wolfrum K, Sahaboglu A, Weisschuh N, Eske G, Rohbock K, Rieger N, Paquet-Durand F, Wissinger B, Wolfrum U, Hirt B, Singer W, Rüttiger L, Zimmermann U, Knipper M. | Deletion of myosin VI causes slow retinal optic neuropathy and age-related macular degeneration (AMD)-relevant retinal phenotype. | Cell Mol Life Sci. | 2015 May 6. [Epub ahead of print]

[5] Scuderi C, Steardo L. | Neuroglial Roots of Neurodegenerative Diseases: Therapeutic Potential of Palmitoylethanolamide in Models Of Alzheimer's Disease. | CNS Neurol Disord Drug Targets. | 2013 Feb 4. [Epub ahead of print]

[6] Esposito E1, Impellizzeri D, Mazzon E, Paterniti I, Cuzzocrea S. | Neuroprotective activities of palmitoylethanolamide in an animal model of Parkinson's disease. | PLoS One. | 2012;7(8):e41880. doi: 10.1371/journal.pone.0041880. Epub 2012 Aug 17.

[7] Fidaleo M, Fanelli F, Ceru MP, Moreno S1. | Neuroprotective properties of peroxisome proliferator-activated receptor alpha (PPAR?) and its lipid ligands. | Curr Med Chem. | 2014;21(24):2803-21.

[8] Di Cesare Mannelli L, D'Agostino G, Pacini A, Russo R, Zanardelli M, Ghelardini C, Calignano A. | Palmitoylethanolamide Is a Disease-Modifying Agent in Peripheral Neuropathy: Pain Relief and Neuroprotection Share a PPAR-Alpha-Mediated Mechanism. | Mediators Inflamm. | 2013;2013:328797. doi: 10.1155/2013/328797. Epub 2013 Feb 25.

[9] Chen J, Matias I, Dinh T, Lu T, Venezia S, Nieves A, Woodward DF, Di Marzo V. | Finding of endocannabinoids in human eye tissues: implications for glaucoma. | Biochem Biophys Res Commun. | 2005 May 20;330(4):1062-7.

[10] Pescosolido N, Puzzono M. | First clinical case of effective medical treatment of the vitreoretinal traction with recovery of the visual acuity. | Clin Ter. | 2010;161(4):e143-7.

[11] Gagliano C, Ortisi E, Pulvirenti L, Reibaldi M, Scollo D, Amato R, Avitabile T, Longo A. | Ocular hypotensive effect of oral palmitoylethanolamide: a clinical trial. | Invest Ophthalmol Vis Sci. | 2011 Jun 24. [Epub ahead of print]

[12] Costagliola C1, Romano MR, dell'Omo R, Russo A, Mastropasqua R, Semeraro F. | Effect of palmitoylethanolamide on visual field damage progression in normal tension glaucoma patients: results of an open-label six-month follow-up. | J Med Food. | 2014 Sep;17(9):949-54. doi: 10.1089/jmf.2013.0165. Epub 2014 May 14.

[13] Kumar A1, Qiao Z, Kumar P, Song ZH. | Effects of palmitoylethanolamide on aqueous humor outflow. | Invest Ophthalmol Vis Sci. | 2012 Jul 3;53(8):4416-25. doi: 10.1167/iovs.11-9294.