Home > Algemeen > Wetenschap > Fibromyalgie patienten zijn aantoonbaar langzamer en sneller vermoeid

Fibromyalgie patienten zijn aantoonbaar langzamer en sneller vermoeid

In een studie van de Maastrichtse universiteit blijkt dat fibromylagie patienten een geheel andere waarneming hebben van het eigen lijf dat ‘gewone’ mensen. 30 fibro patienten en 30 vrijwilligeres werden in deze studie ingesloten. Allen moesten een trap met 60 treden op en 500 meter wandelen. [1]

De fibro patienten waren ook angstiger om te bewegen, maar hadden voor deze taak niet meer zuurstof nodig dan de controle patienten. Ze waren wel veel vermoeider na de taak en bewogen langzamer. De resultaten waren:

Patients with FM needed more time to complete the walking and stair-climbing task and reported higher levels of exertion compared to healthy volunteers. However, the total oxygen consumption for performing both tasks was not different. In patients with FM, a higher level of fear of movement was associated with a higher perceived exertion after the walking task. Interestingly, a higher somatic focus is related to a lower mean oxygen consumption needed to perform the stair-climbing task.

Oktober 2014, JMKH

Meer over Fibro en over de nieuwe behandeling ervan onder de link

Referentie

[1] Huijnen IP1, Verbunt JA, Meeus M, Smeets RJ. | Energy Expenditure during Functional Daily Life Performances in Patients with Fibromyalgia. | Pain Pract. | 2014 Sep 29. doi: 10.1111/papr.12245. [Epub ahead of print]