Home > Neuropathie > Kanker(behandelingen) > Δ9 -tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol: tegen kanker

Δ9 -tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol: tegen kanker

Er zijn veel stukken en informatie te vinden op het net waaruit zou blijken dat Cannabis een anti-kanker werking heeft. Er zijn echter ook veel wetenschappers, die menen dat die antikanker werking terug te voeren is op THC alleen, of op THC en CBD. [1] Hier een recent voorbeeld van een Zweedse onderzoeker (Department of Pharmacology and Clinical Neuroscience, Umeå University, SE-901 87, Umeå, Sweden), die dit vertrekpunt neemt.

In een overzichtsartikel ‘bewijst’ hij vervolgens dat er te weinig evidentie is voor de werking in de praktijk van Δ9 -tetrahydrocannabinol (THC) en CBD tegen kanker. Zijn bevindingen zijn:

Using a strict approach where only concentrations and/or models relevant to the clinical situation are considered, the current preclinical data does not yet provide robust evidence that systemically administered Δ9 -THC will be useful for the curative treatment of cancer.

There is more support for an intratumoural route of administration of higher doses of Δ9 -THC. CBD produces effects in relevant concentrations and models, although more data are needed concerning its use in conjunction with other treatment strategies.

Het lijkt echter veel meer voor de hand liggend, om niet alleen Δ9 -tetrahydrocannabinol en CBD een werking toe te dichten tegen kanker, maar een extract van de hele plant, zoals bijvoorbeeld wietolie of wietthee. Immers synergie tussen de 500 actieve componenten in de Wietplant is de basis van de therapeutische werking.

April 2015, prof.dr. JMK Hesselink

Referentie

[1] Fowler C1. | ?9 -tetrahydrocannabinol and cannabidiol as potential curative agents for cancer. A critical examination of the preclinical literature. | Clin Pharmacol Ther. | 2015 Feb 2. doi: 10.1002/cpt.84. [Epub ahead of print]

Gerelateerde artikelen

© Copyright 2013 Instituut voor Neuropathische Pijn. Alle rechten voorbehouden.