Home > Neuropathie > Kanker(behandelingen) > Cannabidiol stimuleert verdwijnen van kankercellen van gliomen

Cannabidiol stimuleert verdwijnen van kankercellen van gliomen

In Cannabis zitten minstens 500 bioactieve componenten. Een daarvan is cannabidiol (CBD), een molecuul waar je niet high van wordt.[1] Recent, in 2015 werd in een proefopstelling de werking van CBD getoetst in een soort van glioom kanker model. CBD bleek de celgroei te remmen via een nieuw mechanisme. Dat mechanisme loopt via de receptor met de naam TRPV2. Bovendien bleek CBD de weerstand van kankercellen om goed te reageren om een chemotherapeutisch middel te verkleinen. Daarmee versterkt CBD dus de anti-kanker werking van cehmotherapie:

“these results support a novel mechanism by which CBD inducing TRPV2-dependent autophagic process stimulates Aml-1a-dependent Glioma stem-like cells (GSCs) differentiation, abrogating the carmustine (BCNU) chemoresistance in GSCs.”

Prof. dr. JMK Hesselink, april 2015

Referentie

[1] Nabissi M1, Morelli MB, Amantini C, Liberati S, Santoni M, Ricci-Vitiani L, Pallini R, Santoni G. | Cannabidiol stimulates Aml-1a-dependent glial differentiation and inhibits glioma stem-like cells proliferation by inducing autophagy in a TRPV2-dependent manner. | Int J Cancer. | 2015 Apr 22. doi: 10.1002/ijc.29573. [Epub ahead of print]

Gerelateerde artikelen