Home > Algemeen > Pijnlijke voeten kan daar wat aan gedaan worden?

Pijnlijke voeten kan daar wat aan gedaan worden?

Pijnlijke voeten komen veel voor als klacht. De oorzaak kan van alles zijn, Vaak gaat het om een polyneuropathie. Bijvoorbeeld een polyneuropathie door diabetes. Wat kunnen we aan dat soort pijnlijke voeten doen?

Pijnlijke voeten daar is het moeilijk op lopen. Je komt er niet ver mee. Je arts zegt: u moet meer bewegen, maar ja hoe doe je dat op pijnlijke voeten. Fietsen is natuurlijk een mogelijkheid. Dan kan je wel bewegen, maar zo kom je niet van je pijnlijke voeten af. Er zijn allerlei oorzaken voor pijnlijke voeten. Een van de groepen oorzaken zijn die oorzaken die samenhangen met polyneuropathie. Polyneuropathie is een ziekelijke toestand van de zenuwen. Met name de lange zenuwen die naar de voeten lopen zijn vaak aangedaan. Bijvoorbeeld door suikerziekte, of na een chemokuur.

Pijnlijke voeten komen vaak voor bij polyneuropathie

Pijnlijke voeten komen vaak voor bij polyneuropathie

De zenuwen naar de voeten zijn de langste zenuwen in ons lijf. Als er dan een stoornis in de zenuwen ontstaat, ontstaat dan het eerst een probleem van die lange zenuwen. Dus pijn aan de voeten. Of prikkelingen en tintelingen. Of dove gevoelens of een band om de enkels. Als het ziekteproces verder doorgang vindt, wat helaas bij vele polyneuropathie vormen het geval is, kunnen ook de handen aangedaan worden. Het kan dan moeilijk zijn om kleine knoopjes dicht te maken. Of de handen voelen gloeiend aan.

Pijnlijke voeten behandelen

Het is natuurlijk belangrijk dat uw huisarts eerst een diagnose stelt, waardoor de pijnlijke voeten verklaard kunnen worden. Het kan bijvoorbeeld ook zwemmers eczeem zijn, of een doorbloedingsstoornis van de voeten. Of een lokaal probleem van de gewrichten. Of jicht van de grote teen. Is het echter een neuropathie, dan vinden patienten vaak de weg naar ons instituut. Wij hebben een speciaal behandelprotocol voor klachten van de voeten door neuropathie. Dat protocol is gebaseerd o.a. op natuurlijke supplementen en lokale pijnstillende creme’s.

Mei 2015, prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink