Home > Algemeen > Hielpijn behandelen

Hielpijn behandelen

Hielpijn: chronische ontsteking

Hielpijn: chronische ontsteking

Hielpijn komt meer voor dan we denken. Het is voor een deel te danken aan onze houding, we zijn als mens immers ergens in de evolutie recht op gaan lopen. Dat belast enkele onderdelen van ons lichaam behoorlijk, waaronder de hiel. De hiel is weliswaar een fors stevig bot, maar er hecht aan dat bot een lange peesplaat, voetpeesplaat, of ook wel fascii plantaris genoemd in het latijn. Hielpijn op zich wordt in het algemeen aangeduid als het pijnlijke hielsyndroom.

De hielpijn ontstaat in het algemeen meteen, kort na het opstaan. De pijn wordt dan gevoeld in het voorste deel van de hiel of het hielbeen, dat forse robuste stuk bot. Overdag kan bij de veel mensen de pijn wel wat afnemen, maar ’s avonds steekt de hielpijn zijn kop weer op, vooral als er op die dag veel gelopen is. De diagnostische term voor het pijnlijke hielsyndroom is fasciitis plantaris.

Ook kan hielpijn door een hielspoor komen, een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen en in dat geval is de pijn meestal met een vinger aan te wijzen.

Hielpijn: wat te doen

Duidelijk is dat eerst gekeken moet worden of er problemen zijn met de voet, dus een bewegingsexpert eens laten meekijken, zoals een fysiotherapeut, of gewoon met de huisarts de hielpijn bespreken. Als die zegt dat het aan de voet kan liggen, kan een podoloog ook eens de voet bestuderen. Als er een voetafwijking is of dreigt, kan een zooltje de druk verschillen gedeeltelijk verbeteren, zodat er minder hielpijn ontstaat.

Oorzaken Hielpijn

Oorzaken Hielpijn

De lokale pijn proberen we bij ons te verminderen met bepaalde pijnstillende cremes.  Omdat hielpijn meestal een chronische ontsteking is, zetten wij altijd het natuurlijke ontstekingsremmende en pijnstillende middel palmitoylethanolamide in.

Verder is het natuurlijk duidelijk dat je goede schoenen behoeft, die stevig zijn en niet de voet eenzijdig belasten. Oefeningen door de fysiotherapeut gegeven kunnen ook helpen. En natuurlijk oppassen de hiel niet te overbelasten, en de bindweefselplaat in de voet door extreme belastingen. Ook kan de peesplaat naar de ‘filistijnen’ zijn, doordat er altijd op bepaalde schoenen gelopen is, en het hele vetkussen onder de voet verdwenen of gedegenereerd is. In dat geval kan het supplement palmitoylethanolamide, samen met lokale pijnstillende creme ook uitkomst bieden. De startdosering is 3 maal daags 1 capsule van 400 mg of 2 maal daags 2 capsules.

Juni 2015, prof.dr. J. M. K. Hesselink, arts