Home > Algemeen > Neuropathie > Ischias: behandel pijn en ontsteking en bescherm de zenuw!

Ischias: behandel pijn en ontsteking en bescherm de zenuw!

Ischias is ernstige zenuwpijn, pijn die vrijwel altijd in het been uitstraalt. Dat komt omdat de ischias zenuw onder druk is komen te staan. Meestal door een hernia in de rug. Soms gaat er rugpijn vooraf aan ischias, maar meestal slaat de ischias toe zonder die voorbode.

Ischias kan met rugpijn beginnen

Ischias kan met rugpijn beginnen, scheef staan is typisch!

Ischias. Een term uit de oude doos. Maar veel mensen kennen ischias, en helaas vaak aan den lijve. Ischias is een gemene pijn, een echte zenuwpijn. Een pijn die veroorzaakt wordt door druk op de grote beenzenuw, de nervus ischiadicus. Dat verklaart dus meteen de term.

Vroeger moest je met ischiaspijn enkele weken plat liggen. Tegenwoordig weten we dat dit niet zo handig is, omdat dan alle rugspieren en beenspieren verslappen. En het helpt niet…

Ischias: heftige zenuwpijn

Bij ischias is er dus heftige zenuwpijn, of neuralgische pijn, of neuralgie, zoals dat ook wel genoemd wordt, meestal in een been. De pijn kan uitstralen tot en met de grote teen. Of de pijn straalt uit tot de enkel. De pijn volgt het verloop van de ischias zenuw, vanaf de rug tot en met in de teen.

Ook kan er kramp bij komen, bijvoorbeeld van de tenen of kuit. Als er meer pijn in de rug zit dan in het been, dan is de kans dat het een klassieke ischias door een zenuwbeklemming  is, niet zo groot.

Fysio, natuurlijke pijnstilling en zenuw beschermen!

Vroeger was dit de behandeling van ischias!

Vroeger was dit de behandeling van ischias!

Inmiddels is door veel onderzoek bekend, dat de beste behandeling is afwachten, goede fysiotherapie en ontlasting van de zenuw met pijnbestrijding via het natuurlijke pijnstillende en ontstekingsremmende supplement palmitoylethanolamide (PEA). Een lichaamseigen stof, met een natuurlijke geschiedenis, die als bijzondere extra eigenschap heeft dat het het zenuwweefsel beschermen kan tegen schade.  Het is de basis van ons zelfhelende vermogen. [1][2] Dat is uniek voor een pijnstiller.

Het herstellen van de zenuw volgend op beschadiging is namelijk super belangrijk. Zenuw vernieuwing is helaas een aspect waar normaal nooit de aandacht naar uitgaat. [3] Terwijl het in wezen veel belangrijker is dan pijnstilling alleen.

Tip:  Kies wel de juiste PEA vorm! Kies voor een PEA preparaat met het groene Pea-opt keurmerk, dat er zo uitziet:imgres Wij geven de voorkeur aan capsules die PEA bevatten samen met B-complex. Het PEA-opt kwaliteitsmerk staat voor betrouwbare preparaten die klinisch getest zijn op werkzaamheid en veiligheid. Ook andere pijnartsen delen deze mening. Bovendien komt de PEA in die capsules bewezen na inname in het bloed! Neem bij felle pijn meteen de dubbele dosis de eerste paar weken, 3 maal 2 capsules, dan heeft u de beste kans dat de pijn vermindert.

Het beste bij ischias zijn dus de capsules met PEA samen met B-complex. [4] Die capsules bevatten fysiologisch gedoseerde vitamines B die de werking van PEA versterken. Dat geeft een beter resultaat horen we van patienten.

Hieronder wordt uiteengezet dat deze stof de pijn kan verminderen, de zenuw kan beschermen en de ontsteking en de irritatie van de zenuw kan tegengaan.

Er zijn vele studies die de effectiviteit en de veiligheid die PEA bij pijn steunen, waaronder studies bij ischias pijn. [5] [6][7][8][9] Er is gebleken dat zelfs de positieve effecten van osteopathie, vaal uitgevoerd ook bij ischias pijnen, kunnen berusten op het stimuleren van het eigen lijf om meer PEA te produceren!. [10] In 2015 werden de resultaten van de grootste dubbel blinde studie met PEA gepubliceerd, waaruit duidelijk blijkt dat vele mensen met zenuwdruk problemen zoals ischias veel baat bij de stof hebben!

Ischias: irritatie en ontsteking van een grote beenzenuw

Ischias door druk op grote beenzenuw

Ischias door druk op grote beenzenuw

De pijn bij ischias ontstaat door een irritatie en ontsteking van één of meer grote zenuwen die uit de onderrug komen. Meestal is de oorzaak een hernia. Dat is een uitpuiling van een van de tussenwervelschijven in de rug. Die uitpuiling drukt op een zenuw.

Een zenuw die onder druk staat raakt geïrriteerd en ontstoken. Een geïrriteerde en ontstoken zenuw geeft pijn. En als je pech hebt niet alleen pijn, maar ook dode en dove gevoelens in de voet, en krachtsverlies van voet of beenspieren. Dat is afhankelijk van waar de druk op de zenuw precies zit.

Druk en stress voor de zenuw

Nu is er door de hernia vaak weinig ruimte voor de zenuw. En als die zenuw weinig ruimte heeft en onder druk staat gaat de zenuw ontsteken. Bij ontsteking van zenuwen zwelt de zenuw op. Maar er is al te weinig ruimte. Als de zenuw dan opzwelt door de ontsteking, ontstaat er in het zenuw weefsel een steeds hogere druk. Dat geeft ook weer irritatie en extra zwelling, en dus extra pijn. Het is een vicieuze cirkel. Nu is er een natuurlijke wijze om deze cirkel te doorbeken. Pijnstilling, ontstekingsremming en zenuwbescherming worden geleverd door een natuurlijk molecuul.

Ischias op drie niveaus behandelen: pijnstilling, ontstekingsremming en zenuwbescherming

De zenuw die onder druk staat, en gezwollen is, vormt nu allerlei ontstekingsfactoren. Die factoren zijn bedoeld om rommel op te ruimen in het lichaam, maar ja, de zenuw is geen rommel De ontsteking schiet dus aan zijn doel voorbij. Door de ontstekingsfactoren ontstaat meer pijn, en raakt de zenuw meer beschadigd. Gewone pijnstillers stillen alleen de pijn. Het proces dat de zenuw beschadigd wordt daarmee niet geremd.

De natuurlijke pijnstillende en ontstekingsremmende stof palmitoylethanolamide doet dat wel. Want naast deze 2 werkingsmechanismen, beschermd PEA de zenuw tegen schade en helpt het met het herstel. Daarom wordt PEA met een moeilijk woord een neuroprotectief molecuul genoemd. [11][2]

PEA de enige zenuwbeschermende (neuroprotectieve) pijnstiller en ontstekingsremmer. Dat is heel uitzonderlijk. Er zijn zelfs geleerden die PEA een ziekte-modulerende stof noemen (i.p.v. een symptoom bestrijder). [13] En dat willen we uiteindelijk, niet alleen het symptoom aanpakken, maar ook de ziekte genezen.

Dat is redenen waarom wij bij alle zenuwpijnen en ischias pijnen patienten altijd op het hart drukken een behandeling met PEA te beginnen. Samen met de coaching van een goede fysiotherapeut. We hebben natuurlijk nog een reden. PEA is een van de best onderzochte stoffen bij hernia pijn en ischias pijn. Dat heeft ons instituut in 2015 wederom bewezen en berekend in een internationale studie.

Ondergetekende mocht al in 2011 op een groot congres voor pijnbehandelaars in Italie de resultaten van deze grote studie presenteren, waarbij PEA gegeven was aan meer dan 600 patienten met ischias pijnen. Binnen 3 weken gebruik daalde de pijn al meetbaar en merkbaar. Die voordracht is hier te zien:

Sindsdien schrijven we ischias patienten ten minste 2 maanden PEA voor, te beginnen met 2 maal 2 capsules, en na enkele weken bij onvoldoende effect, wat kan voorkomen, verdubbelen we de dosis. Het merendeel van de patienten is zeer tevreden. Bijwerkingen zijn door ons niet gezien. Tegenwoordig kiezen we uitsluitend voor PEA preparaten die het Pea-opt keurmerk dragen, omdat de kwaliteit van andere preparaten niet inzichtelijk is voor de consument.

Patienten ervaringen met ischias en palmitoylethanolamide

Hier een aantal links naar verhalen van patienten met ernstige been en rugpijn die PEA gebruikten:

Hernia pijn 1

Hernia pijn 2

Verdere patienten ervaringen op deze site: Patient ervaringen

Juni 2015, prof. dr. Jan MK Hesselink, arts-pijnbehandelaar, revisie december 2015.

 

 

Referentie

[1] Mattace Raso G1, Russo R1, Calignano A2, Meli R1. | Palmitoylethanolamide in CNS health and disease. | Pharmacol Res. | 2014 Aug;86:32-41. doi: 10.1016/j.phrs.2014.05.006. Epub 2014 May 17.

[2] Kapoor S. | Emerging neuroprotective effects of N-palmitoylethanolamide besides its significant antinociceptive effects. | Pain Med. | 2013 May;14(5):773-4. doi: 10.1111/pme.12118. Epub 2013 Apr 12.

[3] Kopsky DJ, Hesselink JM. | Nerve regeneration in neuropathic pain. | Pain Med. | 2010 Oct;11(10):1576. doi: 10.1111/j.1526-4637.2010.00947.x. Epub 2010 Sep 7.

[4] Brito A1, Verdugo R2, Hertrampf E3, Miller JW4, Green R5, Fedosov SN6, Shahab-Ferdows S1, Sanchez H3, Albala C3, Castillo JL2, Matamala JM2, Uauy R3, Allen LH7. | Vitamin B-12 treatment of asymptomatic, deficient, elderly Chileans improves conductivity in myelinated peripheral nerves, but high serum folate impairs vitamin B-12 status response assessed by the combined indicator of vitamin B-12 status. | Am J Clin Nutr. | 2016 Jan;103(1):250-7. doi: 10.3945/ajcn.115.116509. Epub 2015 Nov 25.

[5] G. Guida, A. de Fabiani, F. Lanaia, A. Alexandre, G.M. Vassallo, L. Cantieri, M. de Martino, M. Rogai, S. Petrosino | La palmitoiletanolamida en el dolor neuropatico cronico por lumbociatalgia de tipo compresivo: estudio clinico multicentrico. | Dolor | 2010, 25:35-42

[6] Biasiotta A, La Cesa S, Leone C, Di Stefano G, Truini A, Cruccu G. | Efficacy of palmitoylethanolamide in patients with painful neuropathy. A clincial and neurophysiological open study. Preliminary results. | , Volume 4, Issue 1, May 2010, Page 77.

[7] Hesselink JM, Hekker TA. | Therapeutic utility of palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain associated with various pathological conditions: a case series. | J Pain Res. | 2012;5:437-42. doi: 10.2147/JPR.S32143. Epub 2012 Oct 26.

[8] Gatti A, Lazzari M, Gianfelice V, Di Paolo A, Sabato E, Sabato AF. | Palmitoylethanolamide in the treatment of chronic pain caused by different etiopathogenesis. | Pain Med. | 2012 Sep;13(9):1121-30. doi: 10.1111/j.1526-4637.2012.01432.x. Epub 2012 Jul 30.

[9] Conigliaro R, Drago V, Foster PS, Schievano C, Di Marzo V. | Use of palmitoylethanolamide in the entrapment neuropathy of the median in the wrist. | Minerva Med. | 2011 Apr;102(2):141-7.

[10] Degenhardt BF1, Darmani NA, Johnson JC, Towns LC, Rhodes DC, Trinh C, McClanahan B, DiMarzo V. | Role of osteopathic manipulative treatment in altering pain biomarkers: a pilot study. | J Am Osteopath Assoc. | 2007 Sep;107(9):387-400.

[11] Skaper SD, Facci L, Giusti P. | Glia and Mast Cells as Targets for Palmitoylethanolamide, an Anti-inflammatory and Neuroprotective Lipid Mediator. | Mol Neurobiol. | 2013 Oct;48(2):340-52. doi: 10.1007/s12035-013-8487-6. Epub 2013 Jun 28.

[12] Kapoor S. | Emerging neuroprotective effects of N-palmitoylethanolamide besides its significant antinociceptive effects. | Pain Med. | 2013 May;14(5):773-4. doi: 10.1111/pme.12118. Epub 2013 Apr 12.

[13] Di Cesare Mannelli L, D'Agostino G, Pacini A, Russo R, Zanardelli M, Ghelardini C, Calignano A. | Palmitoylethanolamide Is a Disease-Modifying Agent in Peripheral Neuropathy: Pain Relief and Neuroprotection Share a PPAR-Alpha-Mediated Mechanism. | Mediators Inflamm. | 2013;2013:328797. doi: 10.1155/2013/328797. Epub 2013 Feb 25.

Gerelateerde artikelen