Home > Algemeen > Wetenschap > Zenuwcompressie: wat gebeurt er in de zenuw en hoe de zenuw te beschermen?

Zenuwcompressie: wat gebeurt er in de zenuw en hoe de zenuw te beschermen?

Zenuwcompressie: samendrukking van een zenuw waardoor pijn en functieverlies ontstaat. Wat gebeurt er in de zenuw bij druk op de zenuw en wat is daar aan te doen?

Zenuwen kunnen overal beklemd worden, van pols tot enkel

Zenuwen kunnen overal beklemd worden, van pols tot enkel

Zenuwcompressie betekent letterlijk samendrukking of verdrukking van een zenuw. Zenuwcompressie geeft een aantal vervelende klachten, zoals allerlei zenuwpijnen, maar ook doofheid en krachtsverlies. De symptomen zijn afhankelijk van welke soort zenuwen onder druk komen te staan. Als dat bijvoorbeeld een zenuw in de pols is, ontstaat er brandende pijn in de hand, en soms zelfs afname van de kracht in de hand. Als het een zenuwcompressie in het bekken is, bijvoorbeeld door een te strakke spier in de bil, kan het pijn in de bil, of zelfs in de voet veroorzaken.

Zenuwcompressie leidt tot zenuwontsteking

Daar waar een zenuw in de klem komt, reageert het weefsel met een ontsteking. De zenuw zwelt op, en wordt oedematisch, zo heet dat. [1] Als er dan een neurogene ontsteking ontstaat, een ontsteking in en van de zenuw, dan is dat eigenlijk de start van een negatieve kettingreactie. Door de ontsteking komen er namelijk allemaal stofjes vrij in het omgevende weefsel, die op hun beurt ontstekingscellen, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde mestcellen, aantrekken. Die cellen zijn dan verantwoordelijk voor steeds meer ontsteking, en de daarmee gepaarde pijn. Al die ontstekingsstofjes prikkelen namelijk de pijnzenuwen. Hoe meere druk op de zenuw, hoe meer ontstekingsfactoren, hoe meer pijn. [2]

Zenuwcompressie: symptomen afhankelijk en onafhankelijk van de plek van druk!

Maakt niet uit waar de zenuw onder druk komt te staan. De symoptomen zijn meestal vergelijhkbaar: pijn, doofheid en/of spierkrachtsverlies. In zeldzame gevallen onstaan hele bijzarre symptomen, die bespreken we hieronder.
Als zenuwen onder druk komen te staan, ontstaat er dus zwelling als onderdeel van een ontsteking, en pijn. Ook kan er dus spierkrachtsverlies optreden, als de motorische zenuwen onder druk komen te staan. Dan laat je bijvoorbeeld dingen uit je handen vallen, omdat je handspieren niet meer goed werken, als er een hand- of polszenuw in de knel zit. Het spreekt vanzelf dat de symptomen van druk op een voetzenuw dus enerzijds hetzelfde zal zijn (pijn, krachhtsverlies, dove plekken), anderzijds afhankelijk is van waar in je lijf de afknelling plaatsvindt.

Zenuwcompressie: van top tot teen

De zenuwen in het hoofd kunnen afgekneld worden, de zenuwen in de tenen kunnen afgeklemd worden. Of de zenuwen in de rug.

Zenuwen kunnen door veel oorzaken afgekneld raken. Bijvoorbeeld door het dragen van een rugtasje aan een nylon draad gedurende 2-3 uren. [3] Of door een afwijkend lopende slagader in je hoofd, daardoor kan je behoorlijk heftige aangezichtspijnen krijgen, of zelfs oorpijnen in je oor.[4] Ook kunnen bizarre symptomen, zoals een dove kin het gevolg zijn van een zenuwcompressie, dan van een onderkaakszenuw. [5] Zelfs nog vreemdere verschijnselen kunnen het effect zijn van een zenuwcompressie, zoals onwillekeurige kauwende bewegingen, de zogenaamde hemimasticatorische spasmen. [6]

Er zijn vele duizenden zenuwen in ons lijf, die kunnen allemaal beklemd raken. Door beschadigingen, littekenweefsel, botfracturen, tumoren, zwellingen door ontstekingen, operaties, vreemd lopende slagaderen, bindweefselstrengen en noem maar op. Een kleine zwelling rond de knie kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat je een klapvoet krijgt. [7] Van top tot teen dus kunnen de zenuwcompressie syndromen voorkomen.

Het Mortonse neuroom is een voorbeeld van een beklemde zenuw in de voet tussen de tenen. Dan ontstaat door de druk op die zenuwen een pijnlijke voorvoet, vooral bij druk tijdens lopen.
De meest bekende zenuwcompressie is natuurlijk de ischias. Dan wordt een van de grootste beenzenuwen afgekneld, meestal in de rug door een hernia. je hebt dan vooral pijn in de voet, vreemd genoeg, en minder pijn in de rug.

Neurogene inflammatie, ontsteking, bij zenuwcompressie

Zenuwcompressie van de beenzenuw geeft psoriasis over het verloop van de zenuw


Zenuwcompressie van de beenzenuw geeft psoriasis over het verloop van de zenuw

Er is bijzonder veel biologisch bewijs dat zenuwen die onder druk komen te staan ontsteken. We zullen dat bewijs hier niet allemaal doornemen. We geven een heel bijzonder bewijs, wat tot de verbeelding spreekt. Een oplettende dermatoloog heeft gezien dat een psoriasis patient, die ook een hernia had, een hele lange psoriasis lijn ontwikkelde precies over de plekken in het been waar de beenzenuw doorheen loopt.[8] We weten dat psoriasis een chronische huidontsteking is. Daarbij komen ontstekingsfactoren, zoals groeifactoren en het TNF-alfa vrij. De dermatologen die het artikel schreven vermoedden dat die lokaal geproduceerde zenuwontstekingsfactoren in de huid de psoriasis ontsteking aanflakkerden. Een mooie aanduiding dat zenuwen die onder druk komen te staan ontstekingsfactoren produceren. Ander biologisch onderzoek ondersteund dat, zenuwcompressie is eigenlijk identiek aan zenuwontsteking of neurogene inflammatie. [9][10][11] Alleen daarom is het al logisch om bij zenuwcompressie problemen het supplement palmitoylethanolamide te proberen. [12] Dat simpele supplement heeft al veel mensen geholpen, die pijn en stoornissen hadden door zenuwcompressie. [13][14] Palmitoylethanolamide remt niet alleen de pijn en de ontsteking, maar blijkt ook nog een zenuwbeschermend effect te hebben. [15][16] En wat misschien het belangrijkst is, het supplement ondersteund ook nog het herstel van de zenuw.[17][18]

Palmitoylethanolamide (PEA) bij zenuwcompressie stoornissen

Zenuwcompressie behandelen met PEA

Zenuwcompressie behandelen met PEA

Wij hebben al jaren ervaring met de toediening van dit supplement bij patienten die zenuwcompressie problemen hadden. Van hernia pijnen tot het tarsale tunnel syndroom, en van het carpale tunnel syndroom tot en met trigeminus neuralgie. Overal waar neurogene inflammatie, ontsteking van de zenuw een gevolg is van compressie, en er is pijn en er zijn stoornissen, kan palmitoylethanolamide (PEA) ingezet worden. Naast alle andere behandelingen. Wij bevelen altijd aan om met een dosis van 3 maal daags 2 of 2 maal daags 2 capsules van 400 mg te beginnen. Mocht er na een maand te weinig gebeuren, dan verdubbelen we de dosis. De meeste mensen vinden dan duidelijk baat bij PEA.

Hier een verhaal van een patient met een zenuwontsteking door een tumor en bestraling. Door de speekselkliertumor zijn zenuwen beklemd geraakt, en door de operatie mogelijk beschadigd. De bestraling veroorzaakt ook altijd een reactieve ontsteking van de zenuw. PEA, samen met PEA creme deden de pijn heel duidelijk verminderen. Dit verhaal staat niet op zich, op Youtube delen honderd+ patienten dit soort eervaringen :

Juni 2015, prof. dr. Jan MK Hesselink, arts-pijnbehandelaar

Referentie

[1] Daemen MA1, Kurvers HA, Kitslaar PJ, Slaaf DW, Bullens PH, Van den Wildenberg FA. | Neurogenic inflammation in an animal model of neuropathic pain. | Neurol Res. | 1998 Jan;20(1):41-5.

[2] Kniffin TC, Danaher RJ, Westlund KN, Ma F, Miller CS, Carlson CR. | Persistent neuropathic pain influences persistence behavior in rats. | J Oral Facial Pain Headache. | 2015 Spring;29(2):183-92. doi: 10.11607/ofph.1300.

[3] Coulter JM1, Warme WJ2. | Complete Spinal Accessory Nerve Palsy From Carrying Climbing Gear. | Wilderness Environ Med. | 2015 Apr 30. pii: S1080-6032(15)00144-1. doi: 10.1016/j.wem.2015.03.028. [Epub ahead of print]

[4] Schroeder HK1, Neville IS1, de Andrade DC1, Lepski GA1, Teixeira MJ1, Duarte KP1. | Microvascular decompression of the posterior inferior cerebellar artery for intermediate nerve neuralgia. | Surg Neurol Int. | 2015 Apr 1;6:52. doi: 10.4103/2152-7806.154452. eCollection 2015.

[5] Assaf AT, JŘrgens TP, Benecke AW, Riecke B, Blessmann M, Zrnc TA, Much CC, Heiland M, Friedrich RE. | Numb chin syndrome: a rare and often overlooked symptom. | J Oral Facial Pain Headache. | 2014 Winter;28(1):80-90. doi: 10.11607/jop.994.

[6] Chon KH1, Lee JM, Koh EJ, Choi HY. | Hemimasticatory spasm treated with microvascular decompression of the trigeminal nerve. | Acta Neurochir (Wien). | 2012 Sep;154(9):1635-9. doi: 10.1007/s00701-012-1360-y. Epub 2012 May 12.

[7] Marano AA1, Therattil PJ1, Ajibade DV1, Datiashvili RO1. | Ganglion cyst of the peroneus longus. | Eplasty. | 2015 Apr 8;15:ic20. eCollection 2015.

[8] Galluzzo M1, Talamonti M1, Di Stefani A1, Chimenti S1. | Linear psoriasis following the typical distribution of the sciatic nerve. | J Dermatol Case Rep. | 2015 Mar 31;9(1):6-11. doi: 10.3315/jdcr.2015.1189. eCollection 2015.

[9] Pelletier J1, Roudier E, Abraham P, Fromy B, Saumet JL, Birot O, Sigaudo-Roussel D. | VEGF-A promotes both pro-angiogenic and neurotrophic capacities for nerve recovery after compressive neuropathy in rats. | Mol Neurobiol. | 2015 Feb;51(1):240-51. doi: 10.1007/s12035-014-8754-1. Epub 2014 May 28.

[10] Kim NR1, Lee JW, Jun SR, Lee IJ, Lim SD, Yeom JS, Koo KH, Jin W, Kang HS. | Effects of epidural TNF-? inhibitor injection: analysis of the pathological changes in a rat model of chronic compression of the dorsal root ganglion. | Skeletal Radiol. | 2012 May;41(5):539-45. doi: 10.1007/s00256-011-1222-3. Epub 2011 Jun 29.

[11] Rothman SM1, Winkelstein BA. | Cytokine antagonism reduces pain and modulates spinal astrocytic reactivity after cervical nerve root compression. | Ann Biomed Eng. | 2010 Aug;38(8):2563-76. doi: 10.1007/s10439-010-0012-8. Epub 2010 Mar 23.

[12] Esposito E, Paterniti I, Mazzon E, Genovese T, Di Paola R, Galuppo M, Cuzzocrea S. | Effects of palmitoylethanolamide on release of mast cell peptidases and neurotrophic factors after spinal cord injury. | Brain Behav Immun. | 2011 Feb 25. [Epub ahead of print]

[13] Calabr├▓ RS, Gervasi G, Marino S, Mondo PN, Bramanti P. | Misdiagnosed chronic pelvic pain: pudendal neuralgia responding to a novel use of palmitoylethanolamide. | Pain Med. | 2010 May;11(5):781-4. Epub 2010 Mar 22.

[14] Bettoni I, Comelli F, Colombo A, Bonfanti P, Costa B. | Non-neuronal cell modulation relieves neuropathic pain: efficacy of the endogenous lipid palmitoylethanolamide. | CNS Neurol Disord Drug Targets. | 2013 Feb 4. [Epub ahead of print]

[15] Di Cesare Mannelli L, D'Agostino G, Pacini A, Russo R, Zanardelli M, Ghelardini C, Calignano A. | Palmitoylethanolamide Is a Disease-Modifying Agent in Peripheral Neuropathy: Pain Relief and Neuroprotection Share a PPAR-Alpha-Mediated Mechanism. | Mediators Inflamm. | 2013;2013:328797. doi: 10.1155/2013/328797. Epub 2013 Feb 25.

[16] Esposito E1, Impellizzeri D, Mazzon E, Paterniti I, Cuzzocrea S. | Neuroprotective activities of palmitoylethanolamide in an animal model of Parkinson's disease. | PLoS One. | 2012;7(8):e41880. doi: 10.1371/journal.pone.0041880. Epub 2012 Aug 17.

[17] Truini A, Biasiotta A, Di Stefano G, Cesa SL, Leone C, Cartoni C, Federico V, Petrucci MT, Cruccu G. | Palmitoylethanolamide Restores Myelinated-Fibre Function in Patients with Chemotherapy-Induced Painful Neuropathy. | CNS Neurol Disord Drug Targets. | 2012 Jan 10. [Epub ahead of print]

[18] Conigliaro R, Drago V, Foster PS, Schievano C, Di Marzo V. | Use of palmitoylethanolamide in the entrapment neuropathy of the median in the wrist. | Minerva Med. | 2011 Apr;102(2):141-7.

Gerelateerde artikelen