Home > Neuropathie > Overige > Chronische pijn en depressie

Chronische pijn en depressie

Chronische pijn en depressie berusten allebei op stofwisselingsstoornissen in de zenuwen, het ruggenmerg en de hersenen. De chronische pijnsignalen doen een soort chronische ontsteking ontstaan, in het zogenaamde glia weefsel. Gevolg: de pijn blijft chronisch en er komen depressieve gevoelens bij. Nu is er een verklaring en een mogelijke oplossing.

Veel patiënten met chronische pijn hebben last van een behoorlijke ontstemming, ze voelen zich chronisch depressief, geprikkeld, geïrriteerd en gespannen. Op zich behoorlijk logisch. Nu is door een Amerikaanse hoogleraar en zijn onderzoekers in kaart gebracht hoe dat samenhang op het niveau van de zenuwen en de hersenen. Ook vonden de onderzoekers dat de natuurlijke pijnstiller palmitoylethanolamide (PEA) niet alleen de chronische pijn kon verminderen, maar ook de bijkomende negatieve stemming kan verbeteren. [1]

Als patiënten met chronische pijn behandeld worden met PEA merken ze vaak al na enkele dagen tot weken op dat ze lekkerder in hun vel zitten. Dat ze meer aankunnen en minder geïrriteerd zijn. Nu begrijpen we ook op biologisch niveau hoe dat komt. In het onderstaande schema is een en ander samengevat. We zien hoe letsel aan een zenuw, bijvoorbeeld na een hernia, diabetes of een ongeval tot gevolg heeft dat er in de hersenen een aantal veranderingen plaatsvinden in het metabolisme. De positieve en herstellende werking van het supplement palmitoylethanolamide is afgebeeld in de grafieken binnen dit schema. Het hele artikel is vrij online in te zien (klik op referentie).

Schema Palmitoylethanolamide tegen Chronische pijn en depressie

Schema Palmitoylethanolamide tegen Chronische pijn en depressie

Stoornis in biologische factoren bij chronische pijn en depressie

De groep van professor di Marzo onderzocht een groot aantal biologische factoren die verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van chronische pijnen in de hersenen, en een aantal factoren die van belang zijn bij depressie en ontstemmingen.
Het blijkt dat zowel de chronische pijn als de depressieve gevoelens door een aantal stofwisselingsstoornissen aanwezig blijven, en dat het lichaam probeert dat recht te zetten door de productie van het celbschermende en ontstekingsremmende palmitoylethanolamide te verhogen. Dat daarbij PEA een rol speelt hadden andere onderzoekers ook al opgemerkt. Die vonden dat antidepressive zoals imipramine, escitalopram en tianeptine het PEA gehalte in de hersenen kon doen toenemen.[2] Dit soort antidepressiva heeft echter veel bijwerkingen, waardoor depressieve patienten er vaak mee moeten stoppen. Veel handiger zou daarom zijn om direct gebruik te maken van de werking van het natuurlijke middel PEA. Dat wordt nu ondersteund door het werk van Di Marzo! die vond dat PEA in modellen van depressie inderdaad een antidepressieve werkzaamheid heeft. Die werking blijkt zelfs beter te zijn dan fluoxetine, zoals door andere onderzoekers al gemeld is.[3]

Di Marzo en collega’s gaven ook extra PEA en dan blijkt dat deze zelf-regulerende pijn verminderende en antidepressieve werkzaamheid nog verder versterkt werden. Zowel de stofwisselingsstoornissen in de hersenen, als de pijn en de depressieve verschijnselen namen na het geven van PEA beduidend en significant af.

De conclusie was:

“… our findings may provide novel insights into neuropathic pain processes and indicate PEA as a new pharmacological tool to treat neuropathic pain and the related negative affective states.”

Augustus 2015, prof. dr. Jan MK. Hesselink, arts-pijnbehandelaar

Referentie

[1] Guida F1, Luongo L1, Marmo F2, Romano R1, Iannotta M1, Napolitano F3, Belardo C1, Marabese I1, D'Aniello A4, De Gregorio D1, Rossi F5, Piscitelli F6, Lattanzi R7, de Bartolomeis A2, Usiello A3, Di Marzo V6, de Novellis V1, Maione S8. | Palmitoylethanolamide reduces pain-related behaviors and restores glutamatergic synapses homeostasis in the medial prefrontal cortex of neuropathic mice. | Mol Brain. | 2015 Aug 12;8(1):47. doi: 10.1186/s13041-015-0139-5.

[2] Smaga I1, Bystrowska B, Gawli?ski D, Pomierny B, Stankowicz P, Filip M. | Antidepressants and changes in concentration of endocannabinoids and N-acylethanolamines in rat brain structures. | Neurotox Res. | 2014 Aug;26(2):190-206. doi: 10.1007/s12640-014-9465-0. Epub 2014 Mar 21.

[3] Yu HL, Deng XQ, Li YJ, Li YC, Quan ZS, Sun XY. | N-palmitoylethanolamide, an endocannabinoid, exhibits antidepressant effects in the forced swim test and the tail suspension test in mice. | Pharmacol Rep. | 2011 May-Jun;63(3):834-9.