Home > Algemeen > Wetenschap > Maagsapresistente capsule: kan zinvol zijn, maar niet voor PEA!

Maagsapresistente capsule: kan zinvol zijn, maar niet voor PEA!

Wat zijn maagsapresistente capsules en wanneer zijn deze zinvol?

Maagsapresistente capsules

Maagsapresistente capsules

We horen regelmatig de vraag wat zijn maagsapresistente capsules? En is het handig om dat soort capsules te nemen als er palmitoylethanolamide (PEA) in zit? Belangrijke vragen!

Maagsapresistente capsules zijn per definitie capsules met een ”omhulsel” van één of meerdere lagen, zodat de inhoud van de capsule bestand blijft tegen de inwerking van het (zure) maagsap en pas werkzaam wordt in de darm.

Dat wordt mogelijk gemaakt door de wand van de capsule te bewerken, zodat het maagzuur niet op de actieve werkzame stoffen in de capsule kan inwerken.

Een bekend voorbeeld van maagsapresistente capsules zijn capsules die probiotica bevatten, die bedoeld zijn om de darmflora te versterken. Die inhoud van de capsule, bestaande uit een groot aantal darm-vriendelijke bacteriën wil je niet vrij laten komen in de maag, waar zoveel zuur aanwezig is. Wamt daar houden darm-bacteriën niet van.  De zuurgraad in de darmen is namelijk veel hoger dan de zuurgraad in de maag. De maag is dus een onnatuurlijk milieu voor  de darm bacteriën. Dus voor de toediening van probiotica is het het beste om deze te geven in maagzuurresistente capsules.

Want zo worden de capsules ook wel genoemd, maagzuurresistent. De inhoud van een maagzuurresistent capsule komt dus pas beschikbaar in de darm, en dat is ongeveer 4 uur nadat de capsule is ingenomen.

Maagsapresistente PEA capsules: niet doen

Als PEA, een natuurlijke vetachtige stof, pas in de darmen beschikbaar komt, omdat je het inneemt via een maagsapresistente capsule, wordt het PEA vet meteen in de darm door de z.g.lipases, vetafbrekende enzymen, afgebroken. Het is daarom af te raden om maagsapresistente capsules te gebruiken als er PEA of een andere vetachtige stof inzit. Je gooit dan als het ware de waardevole inhoud meteen weg via de ontlasting in afbraakproducten van PEA.