Home > Neuropathie > Letsel > Ischias en Lumbago (spit): pijn in de rug bij beiden, wat is het verschil?

Ischias en Lumbago (spit): pijn in de rug bij beiden, wat is het verschil?

Lumbago en Ischias zijn verschillende ziektebeelden die beiden pijn in de rug kunnen geven. Hier de overeenkomsten en verschillen, alsmede de behandeling.

Mensen gebruiken de termen ischias en lumbago (spit in de rug) vaak door elkaar en voor elkaar. Dat is onjuist. Ischias is een beklemming van de grote beenzenuw, de nervus ischiadicus, daar komt de term ischias ook vandaan. Lumbago is vooral pijn in de rug en de oorzaak is spierpijn. Lumbalgie betekent dan ook pijn in de lendenen of in de onderrug (Het is potjes latijn opgebouwd uit het Latijnse woord lumbus (lende) en het Grieks woord algos (pijn). Spit wordt ook wel gebruikt om deze erge rugpijn mee aan te duiden.

Als de grote beenzenuw beklemd wordt, komt dat meestal door een hernia die laag in de rug op de zenuw drukt. Bij lumbago is er een spierbeschadiging, meestal door plotseling een vreemde, draaiende beweging te maken. Een voorbeeld daarvan is een zware boodschappendoos uit de auto tillen, waarbij de rug ook gedraaid wordt bij het rechtop komen.

Tegenwoordig wordt er bijna geen aandacht meer besteed aan deze aandoeningen, zo banaal vindt iedereen deze aandoeningen. Maar als je ermee opgescheept zit, heb je er goed de pest in, want de pijnen kunnen hels zijn.

Dokters in de vorige eeuw keken in het algemeen heel aandachtig naar de verschillen, en vandaar dat we hier twee plaatjes bespreken, die laten zien hoe mensen die lumbago pijnen hebben (vooral pijn in de rug) opstaan en hoe mensen dat doen als ze ischias hebben.

 

Opstaan bij lumbago

Opstaan bij lumbago

Opstaan bij lumbago en bij ischias

Hier zie je een patient met ernstige lage rugpijn door lumbago opstaan. Kenmerkend is dat als je zo opstaat, je de rugspieren die aangedaan zijn zo min mogelijk belast. Je ziet dat de rugspieren ondersteund worden door druk van de handen op de bovenbenen, om zo een extra kracht om op te staan te ontwikkelen.

Opstaan bij een hernia

Opstaan bij een ischias (meestal door een hernia)

Bij ischias sta je zodanig op, dat er zo min mogelijk trek of drukkrachten op de ischias zenuw ontstaan, omdat daardoor een schietende pijn in het been ontstaat. Dat opstaan gaat dus heel anders dan opstaan als er geen ischias is.

April 2016, prof. dr. Jan MK Hesselink, arts

Gerelateerde artikelen