Home > Algemeen > Neuropathie > Ernstige neuropathie door pembrolizumab

Ernstige neuropathie door pembrolizumab

Pembrolizumab heeft nare bijwerkingen op gebied van de neuropathie.

Twee patiënten hebben een ernstige neuropathie ontwikkeld na behandeling met de nieuwre stof pembrolizumab bij een melanoom kanker. Het ging om een demyeliniserende polyradiculopathie. Dat is een beschadiging van vele zenuwen en zenuwwortels waarbij de beschermende schede rond de zenuwen kapot gaat. Dit werd gemeld in een toonaangevend medisch tijdschrift.

Pembrolizumab is een antilichaam die geregistreerd is voor moeilijk behandelbare en uitgezaaid melanomen. Twee patiënten kregen pembrolizumab en daardoor de ernstige bijwerkingen.

De eerste patiente was een 45-jarige vrouw die tintelingen en gevoellossheid van armen en benen kreeg, snel gevolgd door zwakte in de spieren en een verlamming van het gezicht. De behandeling werd gestopt, en een ontstekingsremmer en immuunglobulinen werden gegeven. De klachten namen daarop af.

De tweede patiënte was een 85-jarige vrouw die eerst ipilimumab kreeg, daarna binimetinib en toen uiteindelijk pembrolizumab. Na het zesde infuus kreeg zij pijnlijke prikkelingen en gevoelens in de benen en nam de spierkracht af. Helaas namen de klachten na staken van de behandeling, toedienen van corticosteroïden en plasmaferese niet af.

Neuropathische klachten onstaan vaker na de behandeling van kanker met allerlei soorten chemotherapie. Wij adviseren daarom altijd om van te voren te beginnen met het zenuwbeschermende supplement palmitoylethanolamide. Dit beschermt de zenuwen tegen de schade van de chemotherapie. Kies wel altijd een PEA capsule met het PEA-opt keurmerk, omdat die alleen uitgebreid getest zijn op veiligheid en werkzaamheid.

Deze bijwerkingen door de chemotherapie werden zo belangrijk gevonden, dat ze ook vermeld werden in Medisch Contact.

Prof. dr. Jan MK Hesselink, arts-farmacoloog