Home > Behandelingen > Cremes > Dunne Vezel neuropathie bij het carpale tunnel syndroom

Dunne Vezel neuropathie bij het carpale tunnel syndroom

Bij het carpale tunnel syndroom zijn ook dunne vezels aangedaan, waardoor de keuze voor fenytoine creme de beste lijkt.

DRUK OP DE KNOP

Het carpale tunnel syndroom is een bekende neuropathie, waarbij een zenuw bij de pols afgekneld wordt, waardoor gevoelloosheid en pijn, en prikkelen en branden in de hand kan ontstaan.

Bij veel vormen van het beklimmen van zenuwen weten we dat de lange zenuwen snel aangedaan worden. Een onderzoeksgroep heeft nu bewezen dat ook de dunne en kleine zenuwvezeltjes in de huid door de beklemming aangedaan worden. [1] De onderzoekers merkten volgend op een aantal metingen op:

Our findings suggest that carpal tunnel syndrome does not exclusively affect large fibres but is associated with loss of function in modalities mediated by both unmyelinated and myelinated sensory axons. We also document for the first time that entrapment neuropathies lead to a clear reduction in intraepidermal nerve fibre density, which was independent of electrodiagnostic test severity.

Daar staat dat door een zenuwbeklemming ook een dunne vezel neuropathie kan ontstaan. Het boeiende daaraan, is dat ze ook vonden, dat de natrium kanalen in de dunne huidzenuwen van functie verandert waren: …

“patients displayed a significant increase in the percentage of elongated nodes (P<0.0001), with altered architecture of voltage-gated sodium channel distribution.”

Deze bevinding helpt ons bij de keuze van welke creme het beste ingezet kan worden bij pijn door het carpale tunnel syndroom, en dus ook voetpijn door het tarsale tunnel syndroom: dat is onze 5 of 10% fenytoine creme, die we sinds 2015 geoptimaliseerd hebben, en die is sinds december 2016 beschikbaar.

Fenytoine creme brengt namelijk de natrium kanalen in de dunne vezels tot rust, waardoor vrij snel, binnen 10-30 minuten in het algemeen pijnstilling ontstaat.

December 2016, prof. dr. Jan MK. Hesselink

Referentie

[1] Schmid AB1, Bland JD2, Bhat MA3, Bennett DL4. | The relationship of nerve fibre pathology to sensory function in entrapment neuropathy. | Brain. | 2014 Dec;137(Pt 12):3186-99. doi: 10.1093/brain/awu288. Epub 2014 Oct 27.

Gerelateerde artikelen