Home > Neuropathie > Dunne vezel neuropathie > Dunne Vezel Neuropathie Project: brandende pijnen verminderen snel!

Dunne Vezel Neuropathie Project: brandende pijnen verminderen snel!

Dunne Vezel Neuropathie komt veel meer voor dan velen denken en geeft gemene brandende pijn, vooral vaak aan de voeten. Het Instituut voor Neuropathische pijn werkt momenteel aan een nieuwe, effectieve en veilige behandeling. Het is ons in 2016 gelukt om een speciale pijnstillende creme te ontwikkelen, die de dunne vezels in de huid tot rust brengt, waardoor de pijn meestal binnen 30 minuten heel duidelijk minder wordt.

Dunne vezels bij dunne vezel neuropathie zijn verminderd in de opperhuid

Dunne Vezels zijn voor het eerst ontdekt meer dan een eeuw geleden door professor Langerhans. Dat vormt de basis voor de kennis over de Dunne Vezel Neuropathie.

Nieuw project tegen brandende pijn

Het Instituut voor Neuropathische Pijn is in 2017 begonnen met een project speciaal gericht op de behandeling van brandende pijnen bij dunne vezel neuropathie. Patienten hebben dan last van sensaties van brand en pijn in de huid.

Het is belangrijk om andere artsen hierover in te lichten. Op onze Nederlandse site www.stopdepijn.com doen we dat, en kunnen artsen ook meteen lezen wat de waarde van de cremes zijn, en hoe ze de cremes kunnen voorschrijven.

Ook publiceren van deze nieuwe gegevens is erg belangrijk. Hier de eerste artikelen over deze creme in de medische vakliteratuur:

  1. Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. Burning pain in small fibre neuropathy treated with topical phenytoin: rationale and case presentations. J Clin Anesth Pain Med. 2017; 1(1): 6. (PDF)
  2. Kopsky DJ, Keppel Hesselink JM. Phenytoin in topical formulations augments pain reduction of other topically applied analgesics in the treatment of trigeminal neuralgia. J. Clin Anesth.  2017; 38: 154-155.
  3. Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. Topical phenytoin in neuralgic pain, peripheral modulation of central sensitization: two case reports. J Pain Relief  2017; 6(2): 284. (PDF)
  4. Kopsky DJ, Keppel Hesselink JM. Topical phenytoin for the treatment of neuropathic pain. J Pain Res. 2017; 10:469-473. (PDF)

Veelbelovende eerste resultaten

De eerste resultaten zijn veelbelovend: de brandende pijn bij een aantal DVN patiënten verminderde snel, binnen een half uur na het opbrengen van een zenuw-rustgevende crème!

Het project bestaat uit het behandelen van patiënten die veel klachten hebben van hun dunne vezel neuropathie (DVN), klachten zoals brandende pijn, prikkende en tintelende pijn, koude gevoelens en gevoelens alsof je op brandnetels of prikkeldraad staat.

U kunt zelf testen of het zinvol kan zijn om deze pijn verminderende creme te proberen, als u de Dunne Vezel Neuropathie Schaal gebruikt.  Als u 4 of meer scoort, zou dat zinvol kunnen zijn.

Tijd om op de groene knop te drukken

We vinden het tijd om op de groene knop te drukken. Om een nieuw project te starten, omdat we denken dat veel patienten met DVN en pijn goed geholpen kunnen worden met zenuw-tot-rust-brengende crème.

Daarom zijn we dit project begonnen. Nadat we ontdekt hebben dat een oeroude stof op een bepaalde manier in crème gebracht, de huid zenuwen bij DVN tot rust kan brengen. Die stof is fenytoine, veel neurologen kennen dat wel, omdat dit de eerste stof was die de overactieve hersencellen bij epilepsie konden remmen.

Net zoals fenytoine dus bij epilepsie de bliksem in de hersenen afremt, waardoor er geen toevallen meer ontstaan, remt de stof ook de overmatige actieve huidzenuwen die de pijn en de brand veroorzaken, en soms het steken, het prikken en het tintelen.

Het DVN project en de crèmes

Pijnstillende creme’s magistraal ontwikkeld!

We hebben vanaf nu de mogelijkheid om patiënten met dunne vezel neuropathie en brandende pijnen te helpen met de nieuw ontwikkelde fenytoine crème. Deze crème is speciaal door ons ontwikkeld op basis van de kennis die we de afgelopen jaren samen met een apotheker hebben opgebouwd.

Er zijn ook nog varianten gemaakt van deze crème, zodat we hopen dat we voor vrijwel alle dunne vezel neuropathie patiënten een bijpassende crème kunnen vinden die de pijn behoorlijk vermindert. Maak een afspraak voor een eerste consult, en we testen meteen of u een goede reactie op de crème heeft in dat consult, zodat u snel kan beginnen met de behandelingen.

De test levert in het algemeen binnen 10-20 minuten al een antwoord op, of de crème daadwerkelijk de pijn aanzienlijk minder maakt. Mocht u tijdens het consult geen pijn hebben, sommigen hebben alleen ’s nachts pijn,  dan schrijven we een crème voor die het beste bij uw aandoening past.

DVN en overactieve zenuwen in de huid

Bij DVN zijn de hele kleine huidzenuwen, die oppervlakkig in de huid aanwezig zijn, in hun functioneren gestoord. Deze gevoelszenuwen registreren warmte, koude, jeuk, tintelingen en prikken. Ook kan snijdende pijn door deze zenuwen geregistreerd worden (bijvoorbeeld als je je snijd in de huid). Als een zenuw niet meer goed werkt, dan registreert de zenuw niet meer goed warmte, koude of tintelingen. Dus mensen met dunne vezel neuropathie kunnen op de aangedane plekken niet meer goed het verschil voelen tussen warm en koud.

Die zieke of kapotte zenuwen scheiden vaak ontstekingsstofjes af in hun omgeving, om het lichaam te laten weten dat er een lokaal probleem is. Deze ontstekingsstofjes zorgen er echter ook voor dat de zieke zenuwen en de zenuwen in de omgeving overactief worden. Dan krijg je de tegenstrijdige situatie dat het aangedane huidgebied doof kan aanvoelen, of het verschil in warmte en koude niet goed gevoeld kan worden, en tegelijkertijd dat de plek brandt, schrijnt, tintelt, prikkelt, of pijnlijk koud aanvoelt. Vaak is het dan zelfs zo dat die zenuwen zo overactief zijn, dat wanneer over de huid zacht geaaid wordt, de pijn heviger wordt, het erger gaat tintelen of branden (de medische term hiervoor is allodynie). Of dat je de lakens aan je voeten in bed niet eens meer kan verdragen.

Oorzaken van DVN

Er zijn vele oorzaken van dunne vezel neuropathie. De meest voorkomende oorzaak is suikerziekte. Bij suikerziekte wordt vaak de langste zenuw in het lichaam, de zenuw vanuit de rug tot in de grote teen, het eerste aangedaan. Als er een te hoog suiker in het bloed blijft bestaan, dan de DVN zich langzaam uitbreiden, tot aan maximaal de knieën. Dit is vaak symmetrisch. Deze vorm heet lengte-afhankelijke dunne vezel neuropathie. Naast de dunne vezels kunnen ook de dikkere vezels bij suikerziekte zijn aangedaan, wat zich dan uit in minder balans, verminderde reflexen, en verminderde fijne tast. Een andere oorzaak van lengte-afhankelijke DVN is bijvoorbeeld het te veel drinken van alcohol.

Naast de lengte-afhankelijke DVN, bestaat er ook de zogenoemde niet-lengte-afhankelijke DVN. Dit uit zich in vaak vlekkerige pijnen (schrijnend, tintelend, brandend) op bijvoorbeeld de bovenbenen of romp.

Huid rimpel test

Een eenvoudige manier om een indruk te krijgen of iemand lijdt aan een DVN is door het doen van de huid rimpel test (of in het Engels Skin Wrinkle Test).[1][2] De test gaat als volgt. Stop de vingers of tenen, in ieder geval het aangedane deel in 40 graden water, gedurende 30 minuten. Als er minder of geen rimpels ontstaan, dan is er grote kans dat er dunne vezel neuropathie aanwezig is.

Behandeling van pijn bij dunne vezel neuropathie nog in kinderschoenen

Er zijn geen grote studies bekend waar pijnstillers getest zijn bij patiënten met DVN. In de richtlijnen voor neurologen en pijnbehandelaars is dit onderwerp ernstig onderbelicht. Patienten worden vaak behandeld, zoals andere neuropathieen, met medicatie zoals anti-depressiva (amitriptyline, nortriptyline, duloxetine), of anti-epileptica (pregabaline, gabapentine). Het nadeel van deze medicijnen vaak is dat deze sufmakend zijn, of dat er concentratieproblemen optreden, of dat er forse gewichtstoename ontstaat.

Waarom fenytoine crème zo geschikt is bij DVN

Fenytoine is een oeroude stof, die veel mensen inmiddels ook weer vergeten zijn. Het is het eerste middel geweest waarvan aangetoond werd dat het de zenuwen die overmatig actief zijn tot rust kan brengen. Dat was al in 1938. Twee Amerikaanse neurologen ontdekten toen dat fenytoine overmatig actieve hersencellen, die voorkomen bij epilepsie, tot rust konden brengen, waardoor er geen epileptische aanvallen meer voorkwamen. Het zelfde werkingsmechanisme ontvouwt fenytoine als je het in een bepaalde crème op de huid smeert: de dunne vezels in de huid die verantwoordelijk zijn voor de pijn, worden dan tot rust gebracht.

Februari 2017, Prof. dr. Jan MK Hesselink, Drs. DJ Kopsky, artsen

Referentie

[1] Cales L1, Weber RA. | Effect of water temperature on skin wrinkling. | J Hand Surg Am. | 1997 Jul;22(4):747-9.

[2] Teoh HL1, Chow A, Wilder-Smith EP. | Skin wrinkling for diagnosing small fibre neuropathy: comparison with epidermal nerve density and sympathetic skin response. | J Neurol Neurosurg Psychiatry. | 2008 Jul;79(7):835-7. doi: 10.1136/jnnp.2007.140947. Epub 2008 Feb 12.

Gerelateerde artikelen