Home > Neuropathie > Dunne vezel neuropathie > De eerste beschrijving van de Dunne Vezels in de Huid door Langerhans in 1868

De eerste beschrijving van de Dunne Vezels in de Huid door Langerhans in 1868

DRUK OP DE KNOP

Het was Paul de Duitse patholoog Professor Paul Langerhans (Berlijn, 25 juli 1847 – Funchal, 20 juli 1888), bekend van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier, die voor het eerst, in 1868 de aanwezigheid van Dunne Vezels aantoonde in de huid, de basis voor de DVN.

De Nederlandse wetenschapper Hoeimakers en zijn collegae gaven aan dat zijn eerste beschrijving van deze dunne vezels, en met name de afbeeldingen ervan gezien moeten worden als overeenkomstig met onze nieuwste inzichten, waarbij gebruik gemaakt wordt van moderne anti-lichaam kleuringen:

“The study included drawings depicting essentially the same architecture identified later using immunohistochemical staining of axonal cytoplasm with antibodies against protein gene product 9.5 (PGP 9.5)—a neuronal marker.” [1]

De afbeeldingen van Langerhans van dunne vezels vindt u hier:

Eerste afbeeldingen van dunne vezels

Dunne Vezels door Langerhans

 

 

 

 

 

 

 

Omdat het goed is dat deze oude publicatie weer nieuwe aandacht krijgt, als ode aan de oude pathologen kunt u hier een PDF downloaden van deze mijlpaal: 1868-Langerhans-DVN

Het duurde echter bijzonder lang voordat zijn bevindingen naar waarde geschat werden, dat was pas in het midden van de vorige eeuw. Dat duurde dus bijna een eeuw. En ook nu is de dunne vezel neuropathie een ziektebeeld, waar maar weinigen wat van snappen. Om maar te zwijgen hoe de dunne vezels tot rust te brengen. Het INP hoopt daar vanaf 2017 verandering in te brengen, druk op de rode knop en u leest hoe.

Bron

Langerhans, P. Über die nerven der menschlichen haut. Archiv f. pathol. Anat. (1868) 44: 325. doi:10.1007/BF01959006

Februari, prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink

Referentie

[1] Hoeijmakers JG1, Faber CG, Lauria G, Merkies IS, Waxman SG. | Small-fibre neuropathies--advances in diagnosis, pathophysiology and management. | Nat Rev Neurol. | 2012 May 29;8(7):369-79. doi: 10.1038/nrneurol.2012.97.