Home > Neuropathie > Dunne vezel neuropathie > Dunne Vezel Neuropathie met branden: response test op 10% fenytoine creme

Dunne Vezel Neuropathie met branden: response test op 10% fenytoine creme

De nieuwe fenytoine creme 10% hebben we nu getest bij een aantal patienten. Tijdens het consult doen we veelal een enkelblinde response test. Daarbij vergelijken we een standaard creme met de 10% fenytoine creme, zodanig dat de patient niet weet welke creme hij smeert, dat heet dan een enkelblinde response test.


DRUK OP DE KNOP

Als de brandende dunne vezel neuropathie dan duidelijk vermindert op het smeren van de fenytoine creme, dan weten we wat we moeten voorschrijven, de 10% fenytoine creme.

Hier twee patienten voorbeelden.

Positieve response test DVN branden na fenytoine 10% creme

Man uit 1942, sinds jaren last van brandende plekken op linker been en voet. Neurologisch onderzoek leidde tot de diagnose dunne vezel neuropathie (DVN). De standaard test creme werd aangebracht op de linker knie, en de fenytoine creme op het bovenbeen. Binnen 10 minuten was de pijn en het branden op het bovenbeen 50% verminderd, terwijl de knie even pijnlijk bleef.

Vrouw uit 1947, DN4 = 7, sinds 4 jaar tintelende brandende voeten. Neurologische diagnose axonale neuropathie mogelijk door te hoog B6 gehalte (271 nm/ml), of CIAP. Enkel blind placebo creme op de rechtervoet, fenytoine op de linkervoet. Na 5 minuten pijn van 6–>5 op placebo creme en van 6–>4 op fenytoine creme. N 10 minuten pijn rechtervoet weer bij 6 en linkervoet doorgezakt naar 3.

Februari 2017, JMKH

Gerelateerde artikelen