Home > Behandelingen > Cremes > Diabetes: brandende voeten door dunne vezel neuropathie

Diabetes: brandende voeten door dunne vezel neuropathie

Brandende pijn in de voeten door dunne vezel neuropathie bij diabetes goed te behandelen met fenytoine creme.

Dunne Vezel bij diabetes gestoord

Bij diabetes komt er stoornis voor van de functie van de dunne zenuwvezels. Dat is de reden van de huid pijn en de branderigheid waar vele patiënten over klagen.

De laatste jaren is duidelijk geworden dat ze veel pijn in de voeten bij diabetes veroorzaakt wordt door stoornis van de dunne vezels.  Die dunne vezels liggen heel oppervlakkig in de huid en patiënten met je beters klagen dan ook vaak over huid-pijn.

Brand in voeten door stoornissen in dunne vezel

Uit onderzoek is ook gebleken dat branderigheid vooral veel voorkomt als er functiestoornissen zijn van die dunne vezels. Het probleem van stoornissen van de dunne zenuwvezels is dat je dat niet kan meten met normaal onderzoek. Dat betekent dat patiënten die last hebben van branderige voeten en waarbij ik de dikke zenuwen verder normaal functioneren vaak te horen krijgen dat er niets aan de hand is. Dat klopt echter niet. Door de gestoorde suikerstofwisseling zijn vooral die dunne vezels in de huid in de functie ook gestoord.

Het is belangrijk om te weten dat neurologen eigenlijk alleen maar functies kunnen meten van dikke zenuwen. Die kunnen bij suikerziekte ongestoord zijn, maar dat hoeft niet. Als de dikke zenuwvezels niet erg aangetast zijn, en alleen de dunne vezels zijn aangetast, is er op het normale EMG onderzoek niets te zien.

Dunne Vezel stoornissen geven brandende en tintelende voeten

Patiënten met aandoeningen van de dunne vezels klagen ook vaak over prikkelen en tintelingen in de voeten.Verder klagen ze over bizarre gevoelens zoals alsof ze op watten lopen.

Fenytoine creme vermindert brand en brengt dunne zenuwvezels tot rust

In onze kliniek hebben Sinds 2014 veel ervaring opgebouwd met een crème op basis van een heel bijzondere stof: fenytoine. Die stof is een zogenaamd anti-epilepticum. Dat betekent dat deze stof zenuwvezels en zenuwcellen die overspannen reageren tot rust kan brengen. Dat geldt zowel voor zenuwcellen in de hersenen als zenuwcellen in de huid. Patiënten die last hebben van branderige pijn in voeten, krijgen van ons deze crème voorgeschreven.

Het merendeel van de patiënten vertelt ons dat de branderige pijn binnen 15-30 minuten na het opbrengen van de crème verdwijnt voor een groot deel. Dat komt omdat deze crème zo speciaal samengesteld is dat de stof fenytoine makkelijk de uit in kan brengen en daar de zenuwen tot rust brengt.

Enkele patienten die dunne vezelneuropathie hebben en goed reageerden op de fenytoine zijn beschreven in de literatuur door ons in 2017: https://scientonline.org/open-access/burning-pain-in-small-fibre-neuropathy-treated-with-topical-phenytoin-rationale-and-case-presentations.pdf

Gerelateerde artikelen