Home > Diagnose > Vragenlijsten > EQ-5D, kwaliteit van leven vragenlijst

EQ-5D, kwaliteit van leven vragenlijst

De EuroQol (EQ-5D) is een korte vragenlijst die de kwaliteit van leven in kaart brengt.

Deze gestandaardiseerde vragenlijst is in de jaren negentig in Engeland ontwikkeld.[1] De vragenlijst heeft 5 vragen op het gebied van mobiliteit, zelfzorg, dagelijkse activiteiten, pijn/klachten en stemming. In de eerste versie konden maar 3 antwoorden op een vraag gegeven worden. Als voorbeeld nemen we pijn: geen pijn, matige pijn, zeer ernstige pijn. Deze versie wordt EQ-5D-3L genoemd. Uitleg over deze vragenlijst in het Engels is hier te vinden.

In 2007 werd een studie gepubliceerd waaruit bleek dat 5 antwoorden in plaats van 3 antwoorden per vraag een verhoogd discriminatief vermogen opleverde.[2]

Naast de 5 vragen bevat de EQ-5D ook een verticale lijn van 0 tot 100 waarmee de gezondheidstoestand van een proefpersoon wordt geëvalueerd: 0 = de slechtste gezondheid die u zich kunt voorstellen, 100 = de beste gezondheid die u zich kunt voorstellen.

De Nederlandse versie van de EQ-5D is hier te downloaden.

Auteur David J. Kopsky, mei 2017

Referentie

[1] Hurst NP1, Kind P, Ruta D, Hunter M, Stubbings A. | Measuring health-related quality of life in rheumatoid arthritis: validity, responsiveness and reliability of EuroQol (EQ-5D). | Br J Rheumatol. | 1997 May;36(5):551-9.

[2] Pickard AS1, De Leon MC, Kohlmann T, Cella D, Rosenbloom S. | Psychometric comparison of the standard EQ-5D to a 5 level version in cancer patients. | Med Care. | 2007 Mar;45(3):259-63.