Home > Neuropathie > Diabetes (suikerziekte) en neuropathie > Brandende dunne vezelneuropathie pijnen bij Diabetes

Brandende dunne vezelneuropathie pijnen bij Diabetes

Bij diabetes worden vaak brandende pijnen gevoel vooral in de voeten. Dat is er vaak de oorzaak van dat patiënten niet goed kunnen inslapen. En niet doorslapen. Daardoor worden ze geïrriteerd, moe, en de kwaliteit van leven lo0pt terug!

Die branderige pijn wordt vaak in de huid gevoeld. De pijn zit dan heel oppervlakkig. Dat komt heel vaak voor, en het geven van pijnstillers werkt vaak niet.

Sinds enkele jaren hebben een nieuwe crème ontwikkeld precies voor dit soort brandende pijn, die in de huid gevoeld worden. Dat is een crème op basis van een heel oud middel tegen epilepsie: fenytoine. Kort geleden schreef ons een patiënt, die dit soort problemen had, pijn met een gemiddelde score van 8-9!, na het gebruik van de crème het volgende:

Ik ben heel tevreden! Ik hoef de fenytoine creme maar één keer per 24 uur te gebruiken. Ik gebruik het nu ongeveer een week. 

Ik smeer beide voeten in omstreeks 22:00 uur, want ik heb gemerkt dat het ongeveer 45 minuten duurt voordat ik verlichting voel. Ongeveer 23:00 uur naar bed. Het lijkt dan of m’n voeten dan niet meer in een heel strakke perkamenten huid zitten. 22:00 omdat dan meestal het branden en steken begint. Nu wordt dat dus zo goed als voorkomen. Ik schat dat de crème dus na ongeveer een ruim uur maximaal werkt, maar ik besef dat niet omdat ik SLAAP! Het is werkelijk wonderlijk want ik ga min of meer zonder pijn naar bed. Wordt minimaal wakker ‘s-nachts en dan soms om een uur of vier ‘s-ochtends nog een pijntje van 3 op de schaal van 10. Maar daar slaap ik prima mee. GEWELDIG en DANK daarvoor!!!

Inmiddels hebben we meer dan 70 patienten behandeld met deze creme, velen met DNV pijnen, zoals een aantal sarcoidose patienten. Meestal voelen patienten al na 20 minuten dat de branderigheid minder wordt. Op onze www.stopdepijn.com site meer over de pijnstillende creme behandeling.

Oktober 2017, prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink, arts-pijnbehandelaar