Home > Neuropathie > Dunne vezel neuropathie > Oorzaken Dunnevezelneuropathie

Oorzaken Dunnevezelneuropathie

In een recente studie uit Maastricht is gekeken of we kunnen begrijpen wat voor oorzaken, als in ziektes, dunnevezelneuropathie kunnen doen ontstaan.[1]

Auto-immuunziekten, genmutaties van het natriumkanaal, diabetes mellitus inclusief glucose-intolerantie en vitamine B12-deficiëntie zijn de meest voorkomende onderliggende aandoeningen bij patiënten met pure dunnevezelneuropathie, ondanks een grondige onderzoek kon bij 53% van de dunnevezelneuropathie-patiënten geen onderliggende aandoening worden gevonden.

De voorkomen van alcoholmisbruik, auto-immuunziekten, diabetes mellitus inclusief glucose-intolerantie en vitamine B12-tekort lijkt hoger in onze populatie van patiënten met pure dunnevezelneuropathie dan in de algemene populatie. Bovendien is het voorkomen van dunnevezelneuropathie veel hoger bij patiënten die chemotherapie kregen in vergelijking met de voorkomen van dunne vezelneuropathie in Nederland. Voor deze aandoeningen wordt een oorzakelijk verband met kleine zenuwvezelbeschadiging vermoed. Verder onderzoek is nodig om de exacte pathofysiologische mechanismen te onderzoeken.

Hoewel sommige patiënten al bekend zijn met een onderliggende aandoening bij de presentatie, raden we toch aan om alle patiënten met pure dunne vezelneuropathie voor diabetes mellitus, auto-immuunziekten, genmutaties van het natriumkanaal en vitamine B12-tekort te testen. Testen op meer zeldzame onderliggende aandoeningen kan worden overwogen bij dunne vezelneuropathie, op basis van specifieke tekenen of symptomen.

Wij behandelen de pijnen bij dunne vezelneuropathie met een speciaal protocol, o.a. gebaseerd op de pijnstiller fenytoine, die we in een speciale creme optimaal hebben ontwikkeld.

November 2017, prof.dr. Jan M. Keppel Hesselink, December 2018 David J. Kopsky

Referentie

[1] de Greef BTA1, Hoeijmakers JGJ1, Gorissen-Brouwers CML1, Geerts M1, Faber CG1, Merkies ISJ1,2. | Associated conditions in small fiber neuropathy - A large cohort study and review of the literature. | Eur J Neurol. | 2017 Nov 7. doi: 10.1111/ene.13508. [Epub ahead of print]