Home > Neuropathie > Diabetes (suikerziekte) en neuropathie > Ernstige dunne vezel neuropathie in diabetes patienten met Charcot voeten

Ernstige dunne vezel neuropathie in diabetes patienten met Charcot voeten

DNV, dunne vezel neuropathie komt ook voor bij Charcot voeten in patienten met DM>

Charcot neuroartropathie (CN) kan voorkomen bij 0.4-13% van de mensen met diabetes en is een uiterst slopende complicatie. Het presenteert zich meestal met een hete gezwollen voet en onderliggende botstoornissen, breuken en vernietiging. Dit resulteert in een behoorlijke handicap, en wordt geassocieerd met een sterfte van 28.3%, binnen vijf jaar.

Charcot introduceerde oorspronkelijk de ‘neurovasculaire theorie’ van sympathische denervatie, veranderde vasoregulatie en botresorptie als gevolg van dunne vezelbetrokkenheid, terwijl Volkman en Virchow een verlies van propriocepsis toeschreven aan dikke vezelbetrokkenheid bij CN.

Sindsdien heeft de rol van dunne vezel neuropathie weinig aandacht gekregen met betrekking tot CN, ondanks de observatie dat er significante aantallen van substantie P (SP) en Calcitonine-gen verwante peptide (CGRP) zijn die in de zenuwen voorkomen en in het botvlies en beenmerg.

Er is inderdaad een aanzienlijke literatuur over de rol van niet-synaptisch afgegeven SP en CGRP, regulering van osteoblast en osteoclastproliferatie en remming van pro-inflammatoire cytokines als hoofdrolspelers in de pathofysiologie van CN.

Eerdere studies hebben de dysfunctie van kleine vezels indirect beoordeeld door abnormaliteiten in de doorbloeding van de huid te beoordelen, en terwijl sommigen een afwijking vertoonden, hadden anderen geen.

In de huidige studie hebben we wijdverspreide beschadiging van dunne vezels aangetoond met een duidelijk verlies van het hoornvlies. zenuwvezels en sudomotorische disfunctie in zowel de handen als voeten van patiënten met CN in vergelijking met patiënten met type 2-diabetes.

Een nieuwe studie laat een zeer ernstige en wijdverspreide fibreuze dunne vezel neuropathie zien, zoals blijkt uit een aanzienlijk verlies van cornea zenuw en sudomotorisch disfunctie bij patiënten met type 2 diabetes en Charcot neuroartropathie, in vergelijking met leeftijd, diabetesduur en HbA1c gematchte patiënten met type 2 diabetes.[1]

De relevantie van dunne vezelneuropathie in CN verdient overweging, omdat recente studies hebben gesuggereerd dat dunne vezelneuropathie kan bijdragen aan een veranderde loopstrategie en verhoogde instabiliteit met een verhoogd risico op vallen, gewrichtscapsule beschadigingen en gewrichtsdislocatie.

Februari 2018 prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink

Referentie

[1] Khan A1, Petropoulos IN1, Ponirakis G1, Menzies RA2, Chidiac O1, Pasquier J1, Khalil CA1, Talal TK2, Malik RA1. | Corneal confocal microscopy detects severe small fibre neuropathy in diabetes patients with charcot neuroarthropathy. | J Diabetes Investig. | 2018 Jan 30. doi: 10.1111/jdi.12806. [Epub ahead of print]

Gerelateerde artikelen