Home > Algemeen > Pijn door diabetes in arme Afrikaanse landen verhelpen

Pijn door diabetes in arme Afrikaanse landen verhelpen

Wij hopen een verschil te maken. Een van onze artsen werkt gratis in pilot project Gambia aan een project voor arme patienten met pijn.

In Gambia, het armste land van Afrika waar de werkende mens gemiddeld 1 euro per dag verdient, zijn enorm veel mensen met diabetische pijnen. [1] Ze krijgen daarvoor paracetamol, waarvan wij als artsen weten dat dit helemaal niets doet. Diabetische pijnen moet je anders behandelen.

Wij hebben de laatste jaren veel ontwikkelingswerk gedaan en hebben nu een pijnstillende creme ontwikkeld, die na 30 minuten na het opbrengen op de pijnlijke plekken al pijnverlichting geeft. De werkzame stof fenytoine, is al heel oud, en is in 1938 voor het eerst in de kliniek ontdekt i.v.m. de bijzondere zenuw-balancerende eigenschappen. [2][3][4][5]

In Januari 2017 hebben we een start gemaakt met het opzetten van een project om gratis mensen met erge pijn in landen in Afrika zoals Gambia te behandelen. Dat doen we met Gambiase collega’s aldaar. We hebben inmiddels uit eigen budget ruim 2000 euro geïnvesteerd.

In Januari zijn de eerste contacten gelegd met een collega van de Medical Research Council in Gambia om de eerste stappen in kaart te brengen en om een indruk te krijgen of de behandeling van pijnlijke diabetische neuropathie in de patienten van Gambia mogelijk zou zijn.

Gambia is een van de armste Afrikaanse landen, met veel onbehandelde patienten die last hebben van pijnlijke diabetische neuropathie

In de periode Januari-April hebben de eerste voorbereidingen plaatsgevonden om gesprekken te voeren met diverse artsen die binnen de gezondheidszorg van Gambia werkzaam zijn. Voorts is het landschap van de behandeling van pijnlijke diabetische neuropathie in kaart gebracht, zoals dat in de Sub Sahara Afrikaanse (SSA) landen actueel is.

In april zijn er gesprekken geweest op verschillende locaties van medische faciliteiten in Gambia, en zijn de eerste monsters van fenytoine creme en placebo creme afgegeven aan een van de coördinerende artsen.

Er is tevens een begin gemaakt met het eerste artikel, dat de context van pijnlijke diabetische neuropathie in de Sub Sahara Afrikaanse (SSA) landen analyseert en de plaats bepaalt van de behandeling met fenytoine creme.

Ook is er contact gelegd met een charitatieve instantie en een publieke bekendheid in Gambia, de DJ G Faal, die namens de vereniging Diabetes Gambia optreedt.

Verder zijn er gesprekken gevoerd waarbij ook opties besproken zijn om delen van het fenytoine project in Tanzania te  plaatsen, alwaar contact mogelijk is met een gasteroenteroloog. Gambia is ons eerste station maar het zou goed kunnen, dat Gambia gezien de omstandigheden qua research niet de beste keus is. Momenteel denken we ook aan Senegal.

Diabetes is een dodelijke ziekte die 371 miljoen mensen wereldwijd treft en 187 miljoen van hen weten niet eens dat ze diabetes hebben. Gambia is niet immuun voor deze ziekte. Volgens recente gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de Gambiaanse bevolking een hoger algemeen percentage van verhoogde bloedglucosespiegels in vergelijking met andere Sub-Sahara-Afrikaanse landen. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren aan diabetes in Gambia.

Project Fenytoïne crème bij pijnlijke diabetische neuropathie
In januari werden de eerste contacten gelegd met een collega van de Medical Research Council om de eerste stappen in kaart te brengen en om een ​​indruk te krijgen of de behandeling van pijnlijke diabetische neuropathie bij de patiënten in Gambia mogelijk zou zijn.

Gambia is een van de armste Afrikaanse landen, met veel onbehandelde patiënten die lijden aan pijnlijke diabetische neuropathie.

In Gambia zijn er veel patiënten met onbehandelde pijnlijke diabetische neuropathie
In de periode januari-april werden de eerste voorbereidingen getroffen om gesprekken te hebben met verschillende artsen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg in Gambia. Bovendien is het landschap van de behandeling van pijnlijke diabetische neuropathie in kaart gebracht, zoals momenteel het geval is in Sub-Sahara-Afrikaanse (SSA) landen.

In april waren er gesprekken op verschillende locaties van medische faciliteiten in Gambia en de eerste monsters van fenytoïne en placebo werden afgegeven aan een van de coördinerende artsen.

Er is ook een begin gemaakt met het eerste artikel, waarin de context van pijnlijke diabetische neuropathie in de Sub-Sahara-Afrikaanse (SSA) landen wordt geanalyseerd en de plaats van behandeling met fenytoïne wordt bepaald.

Er is ook contact geweest met een liefdadigheids- en publiciteitsactivist in Gambia, de DJ G Faal, die optreedt namens de vereniging Diabetes Gambia.

Daarnaast zijn er discussies gehouden waarin ook opties zijn besproken om delen van het fenytoïneproject in Tanzania te plaatsen, waar contact mogelijk is met een gasteroenteroloog.

Herpositionering van fenytoïne als analgeticum in niet-hoofdlanden is inmiddels in de wereld geïdentificeerd en op het derde Oost-Europese pijncongres: 7-9 juni 2018 in Kiev, Oekraïne, zullen we een aantal nieuwste bevindingen met betrekking tot het project presenteren van het hergebruiken van fenytoïne als een crème voor de behandeling van perifere neuropathische pijn. De gepresenteerde onderwerpen zijn: ‘nieuwe ontwikkelingen in de lokale behandeling van perifere neuropathische pijn vanuit het perspectief van herpositionering van medicijnen’, ‘Verrijkingsontwerpen in lokale pijnstillende behandeling, de rol van een enkele blinde respons test in onderzoek een dagelijkse praktijk’, en: ‘de rol van topicale fenytoïne formuleringen in de behandeling van perifere neuropathische pijn.’

Het Gambia gezondheid-systeem

Gambia is een van de arme sub-Sahara-Afrikaanse landen. Het gezondheidszorgsysteem in Gambia is eigenlijk een 3-niveausysteem:

1. het eerste niveau is gericht op kleine dorpen met populaties van meer dan 400 individuen.
2. Op secundair niveau wordt de gezondheidszorg verzorgd door grote en kleine gezondheidscentra in wat grotere agglomeraties.
3. De zorg wordt geleverd door 4 grote verwijzende ziekenhuizen en organisaties: de Medical Research Council (MRC), verschillende privéklinieken en door NGO’s geëxploiteerde klinieken.

Naast de 4 verwijzingsziekenhuizen zijn er 8 grote gezondheidscentra en nog eens 16 kleinere centra, 200 plus mobiele kliniekafdelingsteams en de Medische Onderzoeksraad die wordt gefinancierd door de Britse regering.

Er zijn ook een aantal privé-klinieken en een paar op gezondheid gerichte NGO’s die in Gambia actief zijn. De dekking van de gezondheidszorg is een van de beste in Afrika (meer dan 80% van de bevolking heeft toegang).

April 2018, Prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink
Steun aan dit project is zeer welkom: Contact via *protected email*

Referentie

[1] Rolfe M1, Tang CM, Walker RW, Bassey E, George M. | Diabetes mellitus in The Gambia, west Africa. | Diabet Med. | 1992 Jun;9(5):484-8.

[2] Wilson DF1, Rumsey WL. | Factors modulating the oxygen dependence of mitochondrial oxidative phosphorylation. | Adv Exp Med Biol. | 1988;222:121-31.

[3] Kopsky DJ1, Keppel Hesselink JM2. | Phenytoin in topical formulations augments pain reduction of other topically applied analgesics in the treatment of trigeminal neuralgia. | J Clin Anesth. | 2017 May;38:154-155. doi: 10.1016/j.jclinane.2017.01.040. Epub 2017 Feb 17.

[4] Kopsky DJ1, Keppel Hesselink JM2. | Topical phenytoin for the treatment of neuropathic pain. | J Pain Res. | 2017 Feb 27;10:469-473. doi: 10.2147/JPR.S129749. eCollection 2017.

[5] Chiosi F1, Keppel Hesselink J2, Rinaldi M3, Di Staso S4, Bartollino S1, Costagliola C1. | Phenytoin: its potential as neuroprotective and retinoprotective drug. | Br J Clin Pharmacol. | 2018 Jan;84(1):195-196. doi: 10.1111/bcp.13435. Epub 2017 Oct 12.