Wat is de werking van PEA bij zenuwpijn?

Een patiënte vertelde ons al na twee weken dat Palmitoylethanolamide (PEA) bij haar zenuwpijn uitstekend werkte. Hier haar verhaal:

133590345-Ekaterina-Lutokhina-Dreamstime-INP-Instituut-voor-Neuropathische-Pijn pea zenuwpijnMijn klachten dateren al van 2003. Ik kreeg toen opeens een helse pijn in mijn rechteronderbeen en voet. Ik ben toen uitgebreid onderzocht door een neuroloog. Deze constateerde een zenuwontsteking maar de oorzaak werd niet gevonden.

Na 3 maanden werd de pijn enigszins draagbaar, maar mijn voet brandde de hele dag. En een lichte aanraking van de huid van mijn voet en onderbeen was pijnlijk, evenals een licht briesje en warmte. Vooral slapen was een groot probleem.

Ik kon de lakens niet op mijn voet hebben en de warmte van het dekbed was ook lastig. Ik functioneerde beperkt want ik kon niet lang staan, niet tillen en niet lang zitten.

MRI’s gaven geen duidelijkheid

Jarenlang heb ik allerlei onderzoeken gehad bij neurologen en orthopedisch chirurgen. Verschillende MRI’s tot zelfs een staande MRI in Aberdeen. De oorzaak van mijn kwaal bleef onvindbaar. Ook ben ik behandeld door fysiotherapeuten, osteopaten, manueel therapeuten, chiropractoren en acupunctuur. Niets hielp.

Pijnstillers hielpen niet

Ik kreeg allerlei medicijnen, die niet werkten. Naproxen hielp wel een beetje, maar heeft veel bijwerkingen. Enige verlichting kreeg ik door een wekelijkse triggerpointtherapie in 2005. Nog steeds blijft deze behandeling belangrijk. De pijn is in de loop van de tijd iets minder geworden. Maar was zonder pijnstillers nog steeds niet te doen.

Gestart bij het Instituut voor Neuropathische Pijn

Vorig jaar ben ik bij het Instituut voor Neuropathische Pijn (INP) in Soest terechtgekomen. Ik ben toen begonnen met Palmitoylethanolamide (PEA) en Amitriptyline crème.

Voor mijn zenuwpijn gebruik ik dus nu al een jaar 2 x daags PEA. En voor het slapen gaan Amitriptyline crème op mijn voet en een sokje aan. Op deze manier is het heel goed te doen. Het is niet zo dat de kwaal verdwenen is. Ik moet me nog steeds aan enkele leefregels houden, maar de zenuwpijn is minder en ik heb geen klassieke pijnstillers meer nodig.

Onze voorkeur hebben PEA supplementen met PEA-opt keurmerk (in Nederland GMP geproduceerd) en PEA-um (in Italië GMP geproduceerd). Alleen deze zijn afdoende klinisch getest qua veiligheid en werkzaamheid.

Juni 2019, prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink
‘Wat is de werking van PEA bij zenuwpijn’

Bekijk hier video’s van onze patiënten over PEA.

CRPS Vereniging over onze CRPS behandeling

Diabetesvereniging Nederland over onze pijnstillende crèmes
Artikel in GezondNu: De patiënt is de scheidsrechter
Monofilamenten onderzoek niet zinvol


Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Ik ga akkoord met de privacyverklaring*