Echtscheiding door chronische pijn

We delen hier een pijnlijk verhaal van een patiënte, die door chronische pijn en overgewicht in de rolstoel belandde, waarna ook nog in echtscheiding. Welke lessen kunnen we hieruit trekken?

pixabay-2755736-INP-Instituut-voor-Neuropathische-Pijn echtscheiding door chronische pijnIk ben officieel van mijn huwelijk bevrijd. Ik ben gescheiden. Ik heb me emotioneel en mentaal voorbereid om dat te zeggen. Dus doe ik dat met een gevoel van aanvaarding en vrede. Ik mocht van de rechter terugkeren naar mijn meisjesnaam. De ironie hiervan is niet verloren aan mij.

Ik verloor mezelf in mijn huwelijk en in de daaropvolgende periode met ziekten en chronische pijn, samen met overgewicht. Nu kan ik terugkeren naar mij zijn.

Minder dan twee weken na mijn 34e verjaardag, werd mijn wereld op zijn kop gezet toen mijn man zei dat hij me zou verlaten. We hadden eerder ruzie, maar we hebben nooit doorgezet. 

Deze keer wisten we echter dat het voorbij was. Die ochtend werden we wakker, hij sloeg zijn armen om me heen. We lagen allebei stil in bed voordat de ruzies begonnen. Het was op dat moment dat ik wist dat dit het einde was.

Weten dat het afgelopen is

Terugkijkend, kwam het einde lang vóór die dag. Huwelijken eindigen niet vanwege één gevecht en ze zijn meestal al lang voorbij, voordat iemand daadwerkelijk vertrekt. Als je zijn kant van het verhaal vraagt, zal hij je vertellen dat de liefde eenvoudigweg was gestorven.

Ik heb een heel andere kijk op de situatie. Een die oneerlijkheid omvat, maar wat heeft het voor zin om de ander d schuld te geven? Het zal de uitkomst niet veranderen. Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn deel.

Ik was geen perfecte vrouw. Geef ik de schuld aan de chronische pijn en rugoperaties voor mijn scheiding? Gedeeltelijk, ja. Ik denk dat een huwelijk bestand is tegen enkele catastrofale gebeurtenissen.  Maar slechts een huwelijk waarin de communicatie open is.

Ook heb ik veel geleerd van het trouwen en het scheiden. En dat niet iedereen trouwt om de juiste redenen. Dat liefde niet alles is wat je nodig hebt, ondanks de beweringen van The Beatles. Dat communicatie en in contact blijven het belangrijkst is. Maar dat heb je niet geleerd. Dus hoe doe je dat?

Toen hij vertrok was ík er nog wel

De dag dat hij vertrok, had ik niets meer. Maar toen ik door de scheiding ging, ontdekte ik ook dat ik nog steeds mezelf was. Ik was begraven onder 5 jaar van verwijten. Samen met het voortdurende gevecht om een ​​handicap te overleven.

Diep van binnen was ik er echter nog steeds. Ik leerde dat ik nog steeds in staat was om voor mezelf te zorgen, ondanks de chronische pijn. En om alles te doen wat gedaan moest worden. Ik heb geleerd mezelf te vergeven. Ik heb zelfs geleerd om hem te vergeven. Ik heb geleerd om niet te haten, ook niet als ik daartoe geneigd was.

Te zwaar en chronische pijn: maar toch op weg naar herstel

14177202-Aprescindere-Dreamstime-INP-Instituut-voor-Neuropathische-Pijn medicatie bij neuropathie
Het aantal pillen dat ik tegen de pijn moest innemen grensde aan het ongeloofelijke

Ik zie het zo: twee jaar geleden zat ik in een rolstoel, en woog 150 kg. Daardoor was ik nauwelijks in staat om te lopen. Mijn man moest me naar de badkamer rijden. Ik had meer pillen dan ik kon tellen om de pijn te beheersen.

Ik voelde me ellendig. Ik had geen zelfvertrouwen en leek geen toekomst te hebben. Ik was klaar om de handdoek in de ring te gooien. Maar ik deed het niet.

Ik vocht mijn weg terug. Ik werd sterker dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Nu weeg ik weer 75 kg. Ook heb ik mijn hobby’s teruggevonden, neem zo weinig mogelijk medicijnen. Mijn zelfvertrouwen is terug.

Niet veel respect, toch dankbaar

Hoewel ik niet veel respect heb voor mijn ex-man vanwege de omstandigheden van onze scheiding, kan ik zeggen dat ik de laatste paar jaar zonder hem nooit zou zijn doorgekomen en daar zal ik altijd dankbaar voor zijn.

Het kan een einde aan het huwelijk hebben gemaakt. Maar zijn emotionele steun (in het begin), evenals zijn financiële steun en ziekteverzekering, hebben het voor mij mogelijk gemaakt om te herstellen. Dat was o.a. naar fysiotherapie gaan en mijn reis naar gewichtsverlies te beginnen.

De les die ik geleerd heb? Blijf bij een dreigende echtscheiding altijd in open communicatie, zeker als er sprake is van chronische pijn.

Mei 2019, Prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink, pijnarts, Gerwin Timmerman, scheidingsexpert en coach

Relatiestress door chronische pijn

Leef en komt uit de kist!
Wat is auditieve neuropathie?
LANSS neuropathie vragenlijst


Mail ons voor het maken van een afspraak

Mail ons voor het maken van een afspraak

Ik ga akkoord met de privacyverklaring*